El Punt Casteller

Agost amb traca final

El cap de setmana i Sant Fèlix podrien deixar cinc dies consecutius de castells de nou

Castellers i aficionats hauran d'agafar forces, perquè demà comença una marató castellera de traca i mocador. El calendari ha volgut que les diades de la festa major de Vilafranca siguin de dilluns a dimecres, de manera que els Castellers de Vilafranca actuaran cinc dies seguits. I no són els únics a qui se'ls gira feina.

Els Castellers de Vilafranca ja fa temps que són en una altra galàxia, i volen demostrar-ho a casa amb una actuació de somni. El seu castell estel·lar per aquest Sant Fèlix és el dos de nou sense manilles, que, després que l'any passat descarreguessin el dos de vuit net, ja no sembla impossible de vèncer. Abans, però, obriran la diada amb el ja tradicional quatre de nou amb l'agulla, i per si no n'hi hagués prou duen al cap el colós tres de deu i el pilar de vuit.

Amb un programa com aquest, ningú els pot fer ombra, però els Minyons de Terrassa volen plantar cara amb dos castells de gamma extra. Tot just tornats de vacances, l'intensiu d'aquesta setmana els ha de permetre repetir, com a mínim, l'actuació que van fer per la festa major de Terrassa, amb el dos de nou i el pilar de vuit com a castells estel·lars. Els malves aprofitaran els darrers assajos i les actuacions de dissabte a Sitges i diumenge a Sants per preparar aquests castells i potser fins i tot alguna cosa més.

Les colles de Valls no tenen tan clar el programa, condicionat als resultats d'aquest cap de setmana. Pel que fa als rosats, han treballat el nou de vuit i porten un bon rodatge del cinc de vuit, que qui sap si es podria traduir en el cinc de nou. El castell de gamma extra que els vermells veuen més a punt és el dos de nou. És clar que encara els queden algunes assignatures pendents.

Cap de setmana de compromís

El Catllar i l'Arboç seran dues diades decisives perquè les colles de Valls i els verds afrontin Sant Fèlix. Vella de Valls i Castellers de Vilafranca volen portar castells de nou a totes dues places, mentre que la Joves té com a principal objectiu recuperar el cinc de vuit. Al Catllar també hi serà una potent Jove de Tarragona que vol repetir la tripleta màgica assolida per Sant Magí. Per als verds, la marató continuarà dilluns, amb la vigília de la festa major, i continuarà dimecres amb la diada de Sant Ramon. Cinc dies consecutius de grans castells que hauran d'afrontar amb la ressaca del viatge a l'Índia. Un senyor repte.

Sitges (Garraf)
Dissabte 27 a les 18.30 h, al Cap de la Vila, actuació de la Colla Jove de Castellers de Sitges, els Minyons de Terrassa i els Xiquets de Reus.
El Catllar (Tarragonès)
Dissabte 27 a les 18.30 h, a la plaça de la Vila, actuació dels Castellers de Vilafranca, la Jove de Tarragona i la Vella de Valls.
Granollers (Vallès Oriental)
Diumenge 28 a les 12 h, a la plaça de la Porxada, actuació dels Xics de Granollers, els Castellers de Sabadell i els Castellers de Terrassa.
L'Arboç (Baix Penedès)
Diumenge 28 a les 13 h, a la plaça de la Vila, actuació dels Minyons de l'Arboç, els Castellers de Vilafranca, la Vella i la Joves de Valls.
Fulleda (Garrigues)
Diumenge 28 a les 18 h, a la plaça Vella, actuació dels Castellers de Lleida i els Capgrossos de Mataró.
Vilafranca (Alt Penedès)
Dimarts 30 a les 12.30 h, a la plaça de la Vila, diada de Sant Fèlix amb els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa, i les dues colles de Xiquets de Valls, Joves i Vella.
XIULETS

Dues colles, o tres?

La festa major de Vilafranca no comptarà amb la participació de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca. El Consell de la Festa Major ha considerat que la colla, nascuda l'any passat, “no està consolidada”. Els contactes de la colla amb el regidor de Cultura finalment no han fructificat, malgrat que ja han descarregat el tres i el quatre de set.

L'ANÈCDOTA

La copa Bombai també és verda

Els Castellers de Vilafranca han estat els convidats d'honor a la festa del Dai Handi, a l'Índia, i se n'han endut la copa Bombai, que van disputar amb els govindes, els castellers locals. Amb el tres de nou, el quatre de vuit amb l'agulla i la torre de vuit van completar la millor actuació que s'ha fet mai a l'estranger, i van afegir de retruc el peculiar trofeu al seu palmarès de vuit concursos de castells guanyats.

APLAUDIMENTS

Prada castellera

La Universitat Catalana d'Estiu, duta a terme a Prada de Conflent del 16 al 24 d'aquest mes, ha tingut enguany els castells com a element de cultura popular protagonista. Responsables de la Coordinadora i d'Unescocat han parlat sobre l'estat de forma del món casteller i els seus reptes de futur, i els Castellers del Riberal hi han organitzat un taller de castells.

Folres nous de trinca

R.LLAGOSTERA

Les úniques colles que sumen punts aquesta setmana ho fan curiosament gràcies a l'estrena d'un castell folrat. És el cas de les dues colles grans de Tarragona, que es beneficien d'una gran actuació per Sant Magí. Amb el cinc de vuit i el tres de nou els Xiquets van aconseguir la millor actuació que han fet mai a la plaça de les Cols, mentre que la Jove hi descarregava el primer quatre de nou de l'any. Tot i que mantenen les seves posicions, el resultat de Sant Magí ha fet pujar aproximadament un miler de punts a cadascuna, i acostar-se perillosament a les dues colles de Valls. Veurem si Vella i Joves els responen aquesta setmana.

Els que sí que pugen, i de quina manera, són els Castellers de la Vila de Gràcia. D'un sol salt han deixat enrere Castellers de Lleida, Castellers de Barcelona i Xiquets de Reus. Ho han fet amb la millor actuació de la seva història: carregant el seu primer dos de vuit folrat i descarregant el tres i el quatre de vuit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.