Societat

Judicial

memòria històrica

Els botxins del franquisme hauran de declarar davant la jutgessa Servini de Cubría

El Ministeri de Justícia dóna curs a la petició de la magistrada argentina d'interrogar 19 encausats

Les compareixences encara no tenen data

Dinou processats per la jutgessa argentina María Servini de Cubría hauran de declarar pròximament en jutjats de l'Estat espanyol per la seva responsabilitat en diversos crims de lesa humanitat comesos durant el règim franquista. Entre els encausats que hauran de prestar declaració n'hi ha tres de directament implicats en el procés judicial i l'execució de Salvador Puig Antich, el 1974. Es tracta dels exministres Jesús Utrera Molina i Antonio Carro Martínez i l'aleshores jutge militar, responsable de la redacció de la sentència amb la condemna a mort, Carlos Rey.

La declaració és conseqüència de la resolució que va dictar la magistrada la tardor de fa dos anys en què demanava la detenció i extradició de vint excol·laboradors del franquisme. El govern espanyol va rebutjar l'ordre de detenció i, amb posterioritat, Servini de Cubría va demanar poder interrogar els encausats, petició que finalment ha estat atesa. Aquesta demora en la resolució del requeriment ha fet, però, que alguns dels processats ja hagin mort, com és el cas de l'exministre Licinio de la Fuente, signant de l'acta del Consell de Ministres en què es va donar llum verd a l'execució de Puig Antich, o el policia Atilano del Valle, que va servir en la brigada social de la policia a Barcelona i al qual es recorda com un dels torturadors més despietats.

La declaració davant la jutgessa està pendent que es fixin les dates, fent quadrar les agendes de la magistrada argentina amb les dels jutjats on s'hauran de presentar els acusats. Segons va explicar ahir Ana Mesuti, una de les advocades de la Querella Argentina, ara s'està en el tràmit de comunicació entre el jutjat argentí i els jutjats espanyols. En un principi s'havia pensat en una visita de la magistrada a l'Estat espanyol entre el 8 i el 22 d'octubre, però encara és prematur avançar dates en aquest sentit.

Entre les persones que hauran de comparèixer davant la jutgessa hi ha l'exministre Rodolfo Martín Villa. Altres exministres que hauran de declarar, al marge d'Utrera Molina i Carro Martínez, són José María Sánchez Ventura, Alfonso Osorio i Fernando Suárez González. L'única declaració que es farà a Barcelona és la de Carlos Rey, que des de fa anys té el seu bufet d'advocats a la capital de Catalunya.

Continuen les declaracions de les víctimes

Familiars de víctimes del franquisme que han recorregut a la via de la Querella Argentina a la recerca de justícia continuen declarant en diversos jutjats catalans, en compliment dels exhorts de la magistrada Servini de Cubría. L'última declaració es va fer dilluns passat a Cornellà de Llobregat, on va comparèixer Maria Teresa Blázquez, que va presentar denúncia per la desaparició i l'assassinat del seu avi Joan Losa Campoamor. Es tracta del cas d'un militant d'Esquerra Republicana que vivia a Mallorca i que l'any 1937 va ser detingut i afusellat per un grup de militants feixistes, als 34 anys. Juntament amb ell van morir 26 persones més, que van ser enterrades en una fossa comuna a Porreres. La denunciant demana que s'obri la fossa comuna, s'identifiquin les restes del seu avi i s'enterrin al costat de les de la seva àvia.

Després de la declaració al jutjat, Blázquez es va queixar de les deficients condicions amb què va ser atesa pel funcionari, ja que, segons va explicar a la sortida, va haver d'explicar-se en un espai inadequat, sense la tranquil·litat suficient que un acte d'aquestes característiques exigeix. Des del jutjat li van demanar disculpes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES