Societat

empresa

L'empresa de Boí Taüll vol recuperar l'estació en 2 anys

El grup Nozar està en via de superar el concurs de creditors i assegura que podrà recuperar la titularitat del complex quan acabi la intervenció de la Generalitat

El govern hi inverteix de moment a un ritme superior al previst

La família Nozaleda, propietària de la constructora Nozar, no ha llançat la tovallola i confia a recuperar la titularitat del complex hoteler i d'esquí de Boí Taüll. Ahir, durant la presentació a Lleida de la temporada d'esquí 2016/2017 de l'estació, Luis Nozaleda va assegurar que el grup confia a recuperar la titularitat de Boí Taüll el 2019, quan finalitzi el període de cinc anys en què ha passat a mans de la Generalitat per tal de garantir la supervivència de l'activitat, clau en l'economia de la vall de Boí i de l'Alta Ribagorça. Durant aquest període, Nozar manté la gestió de l'estació. “Podríem haver marxat corrents, però en aquest projecte hi creiem, i l'estimem, i estem segurs que tirarà endavant.”

La crisi immobiliària va portar el grup Nozar a una situació de concurs de creditors, el 2008, que encara es manté tot i que, després d'haver-se desprès d'actius, el balanç d'algunes societats del grup han recuperat els números verds. Però la situació concursal va tancar l'aixeta del crèdit i fer front a les inversions anuals necessàries per mantenir l'estació competitiva es va convertir en un greu problema, sobretot quan la crisi també va afectar el consum: els ingressos de l'estació van baixar de 12 milions anuals a menys de 5 milions, segons va revelar ahir Nozaleda.

Per evitar el tancament de l'estació, la Generalitat va intervenir el 2014. Va adquirir el crèdit de 7,3 milions d'euros que la immobiliària tenia amb l'Institut Català de Finances, i es va quedar l'estació a través de l'empresa pública Actius de Muntanya. Es va pactar amb Nozar que la intervenció seria temporal, durant cinc anys, amb Nozar mantenint la gestió de l'estació i la Generalitat invertint un total de 3,2 milions d'euros.

Més diners del previst

La inversió pública, però, ha estat, de moment, superior a la prevista. El director general de Polítiques de Muntanya, Albert Alins, va anunciar per a la propera temporada una inversió d'1,6 milions d'euros a l'estació (millora de pistes i de producció de nou, sobretot), que se suma a 1 milió invertit l'any passat, segons va dir Alins. És a dir, 2,6 milions d'euros, dels 3,2 previstos en cinc anys.

Bones previsions

Tant Nozar com el govern, però, tenen perspectives positives. Per a aquesta temporada, confien a augmentar un 20% el nombre de visitants, i arribar als 120.000. Les xifres de la campanya d'estiu, en què el complex ha tornat a mantenir activitat, els auguren un repunt del consum i del turisme.

La temporada començarà el 2 de desembre. Els preus es mantenen sense canvis (39 euros el forfet d'adult, 29 en temporada baixa), i s'estrenarà un sistema de control d'accés electrònic que evitarà als esquiadors amb forfet previ haver de passar per taquilla.

LES XIFRES

2,6
milions d'euros
hi ha invertit la Generalitat en dos anys, dels 3,2 previstos per a un període de cinc anys
20%
és l'increment
de visitants que preveu Boí Taüll per a aquest any, tenint en compte el repunt del turisme intern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona