Societat

memòria històrica

Tortosa encara no sap com reinterpretar el monument

El pressupost del 2017 no contempla cap partida econòmica per mantenir la polèmica obra franquista enmig del riu Ebre

La Comissió per la Retirada de Símbols Franquistes confia que la llei force a treure l'obra

Sis mesos després de la celebració de la consulta popular a Tortosa sobre el futur del monument de la batalla de l'Ebre, que va inaugurar Franco fa 50 anys, es manté exactament igual, clavat al mig del riu. Un 68% dels tortosins que van participar en la consulta van optar per mantenir-lo, reinterpretar-lo i contextualitzar-lo, mentre que poc més d'un 31% dels participants van preferir retirar-lo i museïtzar-lo. Però el cert és que el govern local no ha pres encara cap iniciativa respecte d'això i el pressupost municipal del 2017 no preveu cap partida per tal de materialitzar el resultat de la consulta.

Fonts del govern de Ferran Bel han explicat que, de moment, no hi ha cap novetat i l'alcalde no vol fer declaracions. Els seus socis de govern, ERC, mantenen que la seua opció era la retirada del monument franquista tot i que són “respectuosos” en la voluntat popular. Amb tot, els republicans consideren que l'execució del resultat de la consulta no és una prioritat. “El compromís que vam adoptar era convocar la consulta i impulsar-ne el resultat; en cap moment vam especificar cap calendari”, ha manifestat el portaveu d'ERC i primer tinent d'alcalde, Josep Felip Monclús. I el fet que no hi hagi cap pressa per reinterpretar el monument franquista és valorat de forma positiva per part de la Comissió per la Retirada de Símbols Franquistes de Tortosa. “Que hi hagi prudència és positiu i esperem que, via sentència judicial o a través d'una llei pròpia en el marc de la construcció d'un nou país, es pugui revertir la situació i retirar el monument franquista”, ha dit la portaveu de la Comissió, Ester Baiges. En aquest sentit, el jutjat contenciós administratiu de Tarragona està pendent de resoldre una demanda contra l'Ajuntament tortosí per part de l'advocat Eduardo Ranz per incompliment de la llei de memòria històrica. També el grup municipal de la CUP té un procés obert per reclamar per via judicial la retirada del monument de la batalla de l'Ebre. “Continuarem treballant perquè Tortosa compleixi la llei de memòria històrica”, ha assenyalat el portaveu de la CUP, Xavier Rodríguez, que va oposar-se a la celebració de la consulta.

“Promesa incomplida”

Tot i que Movem Tortosa i el PSC van donar suport a la consulta, insisteixen que el polèmic monument s'hauria de treure i museïtzar. “La votació no va arribar al 30 per cent i la reinterpretació penso que serà molt difícil”, ha dit el portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, que, de tota manera, retreu al govern de Bel que no actuï. “No hi ha cap proposta de Bel sobre la taula en relació al monument, com passa amb altres temes importants”, ha lamentat Jordan. Per la seua banda, el portaveu del PSC, Enric Roig, sosté que el cas del monument de la batalla de l'Ebre representa una altra “promesa incomplida” per part de l'alcalde. “Dins el partit hi ha diferents opinions respecte del futur del monument franquista, però defensem la seua retirada”, ha assenyalat Roig. Des de la celebració de la consulta, l'únic grup municipal que ha reclamat que s'actuï ha estat el del PP, que ja el passat mes de juliol va presentar una moció al plenari reclamant la consolidació de l'estructura del monument i dels diferents elements que el formen. Moció que va ser rebutjada.

LA DATA

28.05.16
L'Ajuntament de Tortosa
va celebrar la consulta sobre el futur del monument franquista.

Qui pagarà l'actuació?

Tot i que el pressupost del 2017 no inclou cap partida pressupostària, ni preveu cap transferència de capital per reinterpretar el monument de la batalla de l'Ebre, l'actuació es podria fer amb la corresponent modificació pressupostària. “L'Ajuntament impulsarà una actuació sobre el monument, però això és clar que no ha de costar ni un euro als tortosins”, ha precisat Monclús, que recorda que el monument d'enmig del riu no és de propietat municipal. De fet, només dos dies després de la celebració de la consulta, la Diputació de Tarragona va oferir a l'Ajuntament tortosí tant l'assessorament artístic com el suport econòmic necessari per dur a terme la reinterpretació del monument. En aquest sentit, el president de la Diputació, Josep Poblet, va reivindicar la figura de Lluís Saumells, l'artista que va fer l'obra i que va ser director de l'Escola d'Art de la Diputació.

Precisament, el suport de la Diputació a la reinterpretació del monument ha estat criticada pel PSC de Tortosa. “L'alcalde va mostrar molt poca lleialtat institucional; sembla que tenia compromès el suport de la Diputació, però no en va dir res als partits que vam donar suport a la consulta”, ha lamentat Roig. Tampoc s'ha concretat l'aportació econòmica que podria fer la Diputació a la reinterpretació del monument franquista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona