Societat

No hi ha acció social sense drets humans

Dia Internacional dels Drets Humans

Conjunt de lleis per garantir els drets de les persones sigui quina sigui la seva situació

El 10 de desembre, Dia Internacional dels Drets Humans, se celebra l'existència de la Carta Internacional dels Drets Humans, un conjunt de lleis que vetllen pel compliment dels drets de les persones i que té el seu origen al final de la Segona Guerra Mundial. La carta dels drets humans recull la necessitat de garantir la igualtat de les persones, siguin quines siguin les seves condicions i circumstàncies. La declaració inicial s'ha vist ampliada per diversos tractats específics que recullen normes concretes sobre la dona, la infància, les persones amb discapacitat, les minories, els immigrants i altres grups amb risc de patir vulnerabilitat i discriminació.

La defensa dels drets humans forma part de la missió de Càritas i l'entitat té diverses eines i grups de treball enfocats a la seva reivindicació i garantia. Enguany va celebrar la segona trobada confederal de drets humans el mes d'octubre passat, a Madrid. Ha tingut la participació de més de 10 Càritas diocesanes amb l'objectiu de donar forma i visibilitat a la feina realitzada en l'àmbit dels drets, amb l'objectiu de defensar la justícia social. Aprendre a mirar amb la mirada dels drets humans significa impregnar cada acció, cada projecte, cada recurs o document de la perspectiva de la dignitat, de la igualtat i de la universalitat. Aquesta mirada es materialitza, per exemple, en les 10 propostes polítiques que Càritas va formular i enviar a tots els partits en les darreres eleccions. Les 10 propostes recollien el punt de vista de la defensa dels drets humans, i és feina de Càritas fer el seguiment de les propostes i garantir-ne el compliment. L'acció social no es pot concebre ni desenvolupar al marge de la defensa dels drets humans, perquè tota iniciativa d'assistència o promoció de la persona passa primer pel filtre de la mirada de la justícia social. Els programes de Càritas, enfocats a l'habitatge, als aliments, a la feina digna o a la infància, són una prova de la relació entre acció social i defensa dels drets humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia