Societat

Solidaritat

Voluntaris per compartir àpats i combatre la solitud

‘Dina en companyia' és un dels projectes solidaris de la Fundació Catalunya-La Pedrera

Està implantat actualment a Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Granollers, Mollerussa i Puigcerdà

Francisco del Castillo, en Paco, és força conegut al barri de Montbau de Barcelona per la seva dedicació a l'associació de veïns. Coordina els voluntaris del barri per al programa Dina en companyia, de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Amb ell, preparant i servint el dinar, hi ha Pepa Rosua i Pilar Carrero. A Montbau són set voluntaris. “Aquest és el barri més envellit de Barcelona: un 34% dels habitants tenen més de 65 anys”, explica en Paco.

La Pepa s'ha motivat per ser voluntària. “Estic jubilada i així em sento útil. A més, aquest mateix espai és on vinc a fer gimnàstica i a estar amb la meva germana, que és beneficiària del programa.” El barri “està molt malament en serveis municipals, i sort en tenim, d'aquest espai de Catalunya-La Pedrera”, vol deixar clar la Pepa. Per la seva banda, la Pilar deixa el seu barri, Sant Gervasi, per venir a Montbau dos dies a la setmana a fer-hi de voluntària. “Tot i que ja tinc prou feina... Però m'agrada venir i sentir-me útil”, aclareix. Ho expliquen tot feinejant, parant taula, preparant el primer plat i donant un cop d'ull al forn. A dos quarts de dues en punt, les taules s'omplen de cop amb una vintena de persones. En Paco, la Pepa i la Pilar comencen la cursa del servei. Es nota una bona entesa en l'equip. Tots coincideixen que, “més que pel menjar, la gent ve per la companyia”. Acabat el dinar, la majoria s'hi queden per jugar a cartes o fer petar la xerrada.

Dina en companyia va néixer l'any 2011 com “un projecte de prevenció de situacions de soledat i d'aïllament social de persones grans que viuen soles”, assenyala Montserrat Rey, del departament d'impuls social de la fundació i responsable d'aquest projecte, destinat a “gent gran que viu sola o en parella, que vol preservar la seva autonomia i que, al mateix temps, es vol relacionar amb gent”. També està adreçat a persones “amb problemes cognitius lleus o moderats que tenen dificultats amb la gestió dels àpats quotidians al seu propi domicili”.

Fins a 26 espais

El programa està implantat actualment en vuit espais socials: la Sagrada Família, Gràcia, el Raval i Montbau (a Barcelona), i Santa Coloma de Gramenet, Granollers, Mollerussa i Puigcerdà. Es preveu un desplegament en els propers anys fins a arribar als 26 espais socials que la Fundació Catalunya-La Pedrera té actualment en funcionament. El projecte “està dinamitzat principalment per voluntaris, que reben formació continuada”, i el programa “vol promoure valors solidaris en relació amb les necessitats socials.” El nombre de beneficiaris supera actualment els 230 i hi col·laboren 45 voluntaris. El preu del dinar se situa al voltant dels quatre euros i els participants “trien anar-hi cada dia o bé només quan tenen ganes de trobar-se en companyia”. Els menús “són equilibrats i elaborats per proveïdors compromesos socialment, que confeccionen menús adaptats, si cal, en col·laboració amb nutricionistes”. Els dinars es fan als mateixos espais socials de la Fundació Catalunya-La Pedrera, distribuïts arreu de Catalunya.

Per al desenvolupament del programa Dina en companyia a tots els llocs on encara no està implantat es necessiten més voluntaris dels que ja hi ha actualment. En la campanya per atreure'n, s'hi pot llegir: “Viuràs una experiència enriquidora i plena de sentit, en què la teva participació serà la clau de la felicitat d'aquestes persones, lluitant contra la solitud i garantint que cada dia facin un àpat saludable.” Veient el somriure i l'afabilitat d'en Paco, la Pepa i la Pilar servint a taula, aquests mots prenen tot el sentit.

Aquest és el barri més envellit de Barcelona: el 34% dels habitants tenen més de 65 anys
Francisco del Castillo
voluntari de montbau
Estic jubilada i així em sento útil. A més, aquest mateix espai és on vinc a fer gimnàstica
Pepa Rosua
Voluntària de montbau
Tot i que ja tinc prou feina, m'agrada venir a Montbau per ajudar a servir dinars dos dies a la setmana
Pilar Carrero
voluntària de sant gervasi

Ajudar persones grans amb deteriorament cognitiu

Entre els beneficiaris de Dina en companyia, hi ha persones amb dificultats cognitives que participen, en els mateixos espais on se serveix el dinar, en el programa REMS (Reforçar i Estimular la Memòria i la Salut). Té com a objectiu la millora de la qualitat de vida de persones grans amb graus lleus o moderats de malalties neurodegeneratives, com l'Alzheimer i el Parkinson, i de persones amb deteriorament cognitiu lleu. El programa ofereix als participants teràpies no farmacològiques dirigides “a mantenir el màxim de temps possible la seva autonomia i les capacitats físiques i cognitives, i també ofereix informació i suport als seus familiars.” Els participants accedeixen a “uns serveis innovadors, integrals, fonamentats en l'atenció centrada en la persona i a uns preus socials molt assequibles”. El programa es desenvolupa en “uns locals no medicalitzats, oberts a l'entorn, de relació intergeneracional, i on es duen a terme altres projectes amb gent gran, mainada i adolescents”. Disposen d'un equip multidisciplinari amb formació específica en patologies neurodegeneratives, demències i malalties pròpies de la vellesa. Dinar en companyia complementa la teràpia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona