Societat

Festes i tradicions

Valls s'omple de carros i cavalleria en la festa tradicional dels Tres Tombs

El municipi porta celebrant-los 38 anys consecutius

Valls ha vist aquest diumenge la ciutat plena de carruatges i cavalleria en motiu de la 38a edició de la festa tradicional dels Tres Tombs, sempre celebrada el primer diumenge abans de Sant Antoni, i en la qual s'han reunit prop de 300 participants. La festa va ser declarada d'interès nacional el 2011 i són els Tres Tombs on “surt el carro més gran de Catalunya”, segons ha explicat Jaume Tous, president de Societat de Sant Antoni de Valls.

A més, hi ha també un carro de traginers construït al municipi i una col·lecció d'un, dos, tres i quatre bocois que només es pot veure en aquests Tres Tombs. Tous ha explicat que treure els carros, com porten fent des de fa 38 anys consecutius, “és un sacrifici” perquè cada vegada hi ha menys gent jove a l'entitat.

Als Tres Tombs de Valls s'intenta treure el màxim de carros possibles, que porten gent de Valls però també d'altres llocs, com Peníscola, Castelló o les Terres de l'Ebre. En la corrua eqüestre apareixen carros de traginers o d'agència entre els quals destaquen els dos que són propietat de la Societat de Sant Antoni de Valls, un construït pel carreter vallenc Bonet, antigament pertanyent a l'agència Boronat i més endavant a l'agència Arturet, que ja participava en els Tres Tombs des de la dècada dels anys quaranta del segle XX.

Tot i així, l'estrella de la festa de la capital de l'Alt Camp des de l'any 1987 i encarregat de tancar els Tres Tombs vallencs és el carro gran de traginers, restaurant íntegrament el 2011. Els carros que han participat ho han fet carregats de caixes, carbó, llenya, cereals, sacs, botelles, palla, i estirats per dos, tres, quatre o cinc cavalls.

Tous explica que cada any és més complicat gestionar els Tres Tombs perquè no hi ha gent jove que estigui dins de l'entitat Societat de Sant Antoni de Valls, organitzadors. “L'entitat té futur”, assegura el seu president, que apunta que la situació de menys participació en la societat és generalitzada en el món del cavall. “Per ser de l'entitat no cal tenir cavall, però tenir-ne és un sacrifici perquè se li ha de donar menjar cada dia, al vespre, s'han d'anar a veure, de cuidar, i tot això té un cost que molta gent no es pot permetre”, ha explicat. Amb tot, esperen que hi hagi continuïtat perquè la festa, amb anys de tradició, es continuï celebrant.

El tercer tomb, el més atractiu

El tercer tomb és el més esperat: els carros enfilen des de la plaça del Blat el carrer Major, en el tram conegut com els tombs de l'ajuntament. Per Tous, “és espectacular” el tercer tomb perquè “demostra el mestratge a la gent del món del cavall de qui porta a les mans”, quan els carros, de dimensions considerables, han de maniobrar per girar la cantonada.

El primer tomb surt des del carrer de Francesc Gumà i passa pels Molls de l'estació, carretera del Pla, Font de la Manxa, Jaume Huguet, Muralla del Castell, Muralla Sant Francesc, Muralla del Carme, Portal Nou. El segon, passa pel Portal Nou, Muralla Sant Antoni, Cor de Maria, Abat Llort, carretera de Montblanc, Font de la Manx, Jaume Huguet, Muralla del Castell, Plaça Sant Francesc, Sant Antoni, Carnisseria, plaça Garrofes, Tomàs Caylà, Portal Nou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona