Societat

Societat

D'ocupes a l'hotel

Un col·lectiu de joves escull l'antic hotel Gaviota de Calella, tancat des de fa anys, per convertir-lo en un centre social autogestionat

Convoquen altres col·lectius que hi ha al Maresme per coordinar-se i col·laborar

A la zona hotelera de Calella que hi ha a tocar de la riera s'amaga l'antic hotel Gaviota, tancat des de fa anys. Les reixes i portes s'han tornat a obrir des que el 26 de desembre un grup de joves va decidir ocupar-lo amb l'objectiu de convertir aquest edifici en un espai social autogestionat. “Feia falta un lloc així, no només per als joves, que sigui obert a tot el poble per fer activitats i ser un punt de trobada”, assegura una de les portaveus del col·lectiu La Bruna, nom que s'ha donat a l'espai i que es pot llegir a la pancarta d'entrada que hi ha al pati.

L'edifici té planta baixa i quatre pisos on hi ha les habitacions de l'hotel. Els joves, però, només han ocupat la planta baixa, on han començat a treballar per adequar una cuina, les sales de la recepció, el bar i un soterrani. A finals de gener ja van fer una festa d'inauguració per donar-se a conèixer entre el veïnat, amb qui asseguren que tenen bona relació. “Molts som de Calella i aquí tots ens coneixem, la gent espera que comencem a fer coses. No som els únics il·lusionats en aquest projecte”, afirmen des de La Bruna.

El col·lectiu es vol donar a conèixer i per això va convocar divendres altres espais autogestionats del Maresme. “Volem visibilitzar altres projectes propers, amb realitats semblants i veure com s'organitzen.” A l'acte s'hi esperaven representants de Can Jaumetó de Vilassar de Dalt, de Can Sanpere de Premià de Mar, els ateneus La Trama i Anarquista de Mataró, Mas Bestia i Ca la Llima de Canet, Temple de Pineda, La Candela de Santa Susanna i els ateneus Sa Fera Ferotge de Blanes i El Rovell de Malgrat de Mar. La majoria d'aquests espais, a excepció dels de Pineda i Malgrat de Mar, són ocupats. “És una realitat propera i poc coneguda, per això ens convé aprendre i establir vincles”, expliquen els joves.

El turisme com a motor

Els joves reconeixen en un comunicat que van fer públic “el pes simbòlic” que té l'edifici, ja que el turisme és el gran negoci i el motor econòmic del municipi. A la vegada, però, denuncien la precarització dels treballs de temporada i el context d'especulació que segons ells viu el municipi, tenint en compte les xifres que apunten unes 1.540 pisos buits que representa el 30% del total del parc d'habitatges.

“No podíem estar-nos de fer servir l'ocupació com una eina més tenint en compte que el va comprar una immobiliària”, diuen. L'edifici el va comprar l'empresa de Calella Industrial Roige, que ha declinat fer cap valoració sobre l'ocupació de l'edifici. Sí que els joves asseguren que van rebre la visita del propietari, que els va comunicar que ja havia fet la denúncia pertinent.

Des d'aleshores els joves fan torns de guàrdia a l'establiment que van arreglant. “No busquem l'aprovació ni tampoc cap conflicte, i sembla que això no s'ha entès”, afirmen des del col·lectiu, que més enllà de denunciar la manca d'habitatge social també retreuen els pocs espais tutelats des de l'administració destinats als joves.

Des de l'oposició, tant la CUP com ICV han fet costat als joves i han demanat a l'Ajuntament que faci de mediador per evitar un “xoc social” entre les dues parts per evitar conflictes. Des del govern, descarten per ara fer declaracions sobre l'ocupació d'una propietat privada.

Hotels i pisos
L'edifici de l'antic hotel Gaviota està envoltat d'altres establiments hotelers i apartaments turístics. Al solar que queda just davant de l'hotel ara s'hi comença a construir un bloc de pisos de luxe.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia