Societat

Municipal

Cinc municipis estudien compartir les policies locals

Arenys de Mar, Arenys de Munt, Sant Vicenç, Llavaneres i Caldes proposen mancomunar els cossos de seguretat per optimitzar i millorar recursos

Els alcaldes es reuniran per avaluar un possible acord de col·laboració

Els ajuntaments d'Arenys de Mar, Arenys de Munt, Caldes d'Estrac, Sant Vicenç de Montalt i Sant Andreu de Llavaneres estudien la possibilitat de mancomunar els serveis policials. La proposta neix de la col·laboració històrica que hi ha entre les policies dels cinc municipis limítrofs i la bona entesa entre els caps dels diferents cossos. La necessitat d'optimitzar recursos i d'augmentar la seguretat garantint una ràpida resposta en qualsevol punt del territori justificaria la mesura que, per ara, s'ha deixat en mans dels alcaldes i responsables de les regidories, que preveuen trobar-se d'aquí a uns dies per avaluar-ho. La reunió s'ha de fer després de la preparatòria que va aplegar els caps de les cinc comissaries i que ja hi dibuixa algunes línies estratègiques a seguir si finalment es rubrica el conveni.

Amb la idea que posar fronteres a una feina, unes necessitats i unes demandes compartides no té raó de ser, els batlles hi veuen més beneficis que inconvenients tenint en compte que mancomunar un servei com aquest podria “permetre estalviar i al mateix temps guanyar efectivitat”. L'alcalde de Sant Vicenç de Montalt i president del Consell Comarcal del Maresme, Miquel Àngel Martínez (PDeCAT), defensa que juntament amb Llavaneres i Caldes fa temps que col·laboren i que ara la intenció és intensificar la relació i ampliar-la a Arenys de Mar i Arenys de Munt. “Hi ha molt bon veïnatge i la intenció és que fructifiqui un acord que millori la situació de tots”, hi afegeix Martínez, que considera que hi ha aspectes comuns de seguretat que afecten els cinc pobles com els robatoris amb força a dins d'habitatges que caldria afrontar plegats.

Tot i que admeten que l'acord marc encara s'ha de treballar més, l'alcalde de Sant Andreu de Llavaneres, Joan Mora (ERC), manté que mancomunar les policies locals, a part de crear xarxa i posar en marxa serveis conjuntament, permetria compartir material entre els cossos i fer compres agregades a la recerca de més bons preus, ja que augmentaria el volum de demanda. També permetria concretar un protocol d'emergència de suport mutu per millorar la resposta en situacions d'urgència.

Diferents comissaries

Tot i que Arenys de Mar també veu amb bons ulls la suma d'esforços, l'alcaldessa, Annabel Moreno (ERC), reconeix que el fet que hi hagi diversos municipis que no depenen de la mateixa comissaria dels Mossos d'Esquadra podria ser una dificultat. “Arenys de Mar ha apostat sempre per tenir molts efectius i material propi, i no per amortitzar places de policia com han fet altres pobles; nosaltres ajudarem en el que sigui sempre que no ens vegem perjudicats”, comenta Moreno.

LES FRASES

Arenys de Mar ajudarà en el que faci falta, sempre que no ens en vegem perjudicats
Annabel Moreno
alcaldessa d'arenys de mar
Hi ha molt bon veïnatge i la intenció és que fructifiqui un acord de col·laboració que ens beneficiï a tots
Miquel Àngel Martínez
alcalde de sant vicenç

Un primer precedent al Maresme

Al març del 2015 els ajuntaments de Calella, Sant Pol de Mar i Canet de Mar van signar un conveni perquè les tres policies locals compartissin recursos, serveis i dispositius. L'acord es va convertir en el primer cas que, a Catalunya, agrupava més de dos municipis. Amb una suma total d'agents de 92, a banda de treballar en alguns esdeveniments de manera conjunta, com ara el festival Canet Rock, l'aliança buscava, entre altres coses, poder compartir tant personal com material, coordinar accions plegats, com ara els controls a la carretera N-II, i garantir la seguretat jurídica dels diferents efectius quan actuen en un terme municipal que no sigui el seu. Mancomunar policies locals no és una proposta que neixi ara, i fa anys que el nombre d'experiències conjuntes entre agents de policies de pobles veïns es multiplica. És un sistema que va quedar reglamentat pel Departament d'Interior de la Generalitat el 2012 a través d'una ordre explícita. L'escrit recollia els requisits per poder tirar endavant les propostes, que eren: ser poblacions limítrofes; no depassar el nombre de 40.000 habitants; tenir cos de policia local propi; i, en un principi, formar part de la mateixa comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona
economia

El simulacre de risc químic amb sirenes a les Terres de l’Ebre i Tarragona es farà el 24 d’abril

barcelona
societat

El 63% dels docents asseguren haver patit una agressió física o verbal per part d’alumnes, segons USTEC

BARCELONA

El #wasteinprogress 2024 tanca amb un nou rècord de visitants

GIRONA