Societat

pobresa energètica

Bombers i Mossos podran detectar la pobresa energètica

Els cossos de seguretat determinaran si les víctimes d'un incendi estan en una situació vulnerable

Els cossos de Bombers i Mossos d'Esquadra podran identificar, després d'una intervenció, si les causes de l'incendi són degudes a la pobresa energètica. A partir del mes de juliol disposaran d'uns indicadors que els permetran avaluar si les víctimes de l'incident estan en situació de vulnerabilitat o pobresa, i així podran derivar-les directament a Serveis Socials.

La portaveu de l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) –impulsora de la proposta–, Maria Campuzano, va explicar ahir, un cop es va oficialitzar l'acord amb la conselleria d'Interior, que havien detectat que no es relacionaven “les morts de víctimes d'incendis amb situacions de vulnerabilitat”. Campuzano va destacar que “fer aquesta relació és importantíssim per tenir dades oficials sobre víctimes de pobresa energètica” i poder fer “actuacions preventives”. D'aquesta manera, es va mostrar “molt satisfeta” amb un acord que va qualificar “d'èxit”. A més, des de la plataforma van valorar positivament que la conselleria hagi incorporat els Mossos d'Esquadra al projecte.

Aquest compromís inclou la creació d'una comissió tècnica que servirà per determinar quins indicadors s'utilitzen per detectar situacions de pobresa energètica. La voluntat dels bombers és incloure indicadors de subministrament –si estan connectats a la llum irregularment o no–, de condicions d'habitabilitat –situacions d'infrahabitatge o insalubritat– i d'aspectes personals.

No podran tallar la llum en llars amb risc d'exclusió

Les companyies energètiques no podran tallar el subministrament elèctric a les llars amb un “risc greu d'exclusió social”. Les administracions es faran càrrec de la meitat del rebut de les persones o famílies que no puguin pagar, i la resta anirà a càrrec de la companyia energètica. No es podran quedar sense electricitat, ja que el subministrament serà declarat essencial. Les administracions competents en política social tindran una llista actualitzada de les suspensions del subministrament elèctric, així podran identificar si afecten consumidors en risc d'exclusió social. El decret llei del bo social elèctric, impulsat pel govern estatal, fixarà diverses categories per a les “llars vulnerables” que es basarà en criteris de renda de la unitat familiar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES