GARROTXA

La consulta a quinze municipis garrotxins és la que té més partició del país

La consulta als quinze municipis garrotxins va ser molt festiva i la va tenir més participació del país

La plataforma Garrotxa Decideix volia per sobre de tot que la consulta popular fos una manifestació de democràcia, de civisme i de festa, i així va ser. A la majoria dels 15 municipis en què hi havia consulta, la implicació de les entitats i dels veïns va ser fonamental perquè la jornada fos festiva i sense incidents. L'exemple més paradigmàtic és el d'Argelaguer, on la consulta va coincidir de ple amb la celebració de la festa major de Sant Damas. El local de votació estava situat a sota de l'escenari, així que els que van anar a votar a la tarda van fer-ho amenitzats pels ballables de la Tribanda. A Riudaura segurament es va dur a terme la votació més popular, ja que es va celebrar en plena plaça del Gambeto. Tothom estava convidat a un petit esmorzar i a un refrigeri i els més petits van poder disfrutar d'una tarda de jocs. L'aposta més tradicional va ser per Beuda, que va aprofitar per fer una representació del pessebre vivent. A les Preses els equips de futbol del Bosc de Tosca van sortir al camp amb l'equip contrari duent una senyera i van formar per escoltar Els segadors. Ahir hi va haver una xocolatada popular, una cercavila, l'actuació de l'esbart Marboleny i, abans de l'aperitiu i del dinar popular, es va llegir un manifest de les entitats organitzadors. A Santa Pau tothom va poder esmorzar coca dolça i participar a la fesolada popular del dinar. Va ser l'únic municipi amb dues meses electorals, una al poble i una a Can Blanc. A Castellfollit, la diada es va iniciar amb una botifarrada popular. Els gegants van fer una cercavila i, a la tarda, els més petits van tenir jocs de cucanya. Hi va haver pobles que van aprofitar els actes de suport a La marató de TV3 per incentivar indirectament la participació. És el cas de Sant Jaume de Llierca amb la tirada social de tir amb arc i la marxa popular dels Estaiats. A les Planes, es van recitar poemes patriòtics i es va explicar un conte de Nadal. Els actes es van cloure amb una xocolatada. A Maià de Montcal va ballar el Santo Negro i, a Besalú i Sant Aniol de Finestres, hi va haver àpats populars. La consulta també es va fer a Mieres, Montagut i Oix, Sant Ferriol i Tortellà.

Al vespre, els organitzadors de les consultes es van reunir a Sant Julià de Besalú per celebrar que la participació va ser la més elevada a Catalunya, amb un 38,7%, i amb una victòria aclaparadora del sí a la independència. El portaveu de Garrotxa Decideix, Jordi Gasulla, va destacar el civisme i la participació i va anunciar consultes als sis municipis que encara no se n'han fet.

k

Més informació gràfica a www.elpunt.cat

Dos observadors internacionals van vetllar per la transparència de les consultes a la Garrotxa

La consulta popular a la Garrotxa va tenir dos convidats d'excepció. Es tracta de l'alcalde biscaí de Busturia, Andoni Elorrieta, i d'un observador canadenc. Ells van donar fe que el procés de consulta es feia amb rigorositat. Durant tot el dia, totes les meses també van rebre la visita d'agents dels Mossos d'Esquadra que vetllaven perquè no es produïssin incidents. De fet, la seva presència va ser merament testimonial, perquè en cap cas va caldre la seva intervenció. A més, una delegació de la plataforma nacional convocant de les consultes va passar per algunes de les meses garrotxines per saber com anava la diada i es van interessar sobretot per la participació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES