Societat

Societat

Pobresa energètica

Sanció de 500.000 euros a Gas Natural per la mort de Reus

Multa del govern per no haver consultat els serveis socials abans del tall i haver creat “alarma i desconfiança”

El jutge no accepta la querella criminal de la CUP contra la companyia

La mort de la Rosa, una dona de 81 anys de Reus (Baix Camp), el 14 de novembre de l’any passat, a causa d’un foc provocat per una espelma que li feia llum perquè Gas Natural li havia tallat l’electricitat, va marcar un abans i un després tant en l’esquema de regulació per evitar la pobresa energètica com en la sensibilització social i política de la qüestió. Ahir el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, va explicar que l’expedient s’ha tancat amb una multa de 500.000 euros. És la sanció més alta que s’ha posat en l’àmbit de la pobresa energètica i Gas Natural té dos mesos per presentar-hi recurs. Fonts de la companyia van explicar ahir mateix que un cop rebin la documentació decidiran si ho fan o no.

L’expedient de la Generalitat, tramitat a través de l’Agència Catalana de Consum (ACC), considera “una infracció greu” que l’empresa tallés el subministrament “sense haver sol·licitat abans un informe dels serveis socials municipals per determinar si la persona es trobava en situació de risc residencial”. Això vol dir que no es va complir el principi de precaució de la llei 24/2015.

“Alteració social greu”

Consum, a més, considera que es va produir “una alteració social greu, alarma o desconfiança” i recorda que les persones grans són “un col·lectiu especialment protegit pel Codi de Consum de Catalunya”. Aquest dos elements s’entenen com a agreujants de la situació, va indicar Aregio, i per això la multa puja a 500.000 euros, situant-se en la franja de situacions molt greus. En el cas de ser un fet només greu estaria entre 10.000 i 100.000 euros.

El secretari d’Empresa va recordar que Consum sanciona Gas Natural per no haver sol·licitat l’informe preceptiu per comprovar la vulnerabilitat o no de la persona abonada abans de tallar la llum, però no té competències per penar altres fets que siguin conseqüència del tall.

Així mateix, Aregio va evitar parlar de multa exemplificadora i es va limitar a dir: “Considerem que és una sanció justa.” En la mateixa línia, l’Ajuntament de Reus es va pronunciar en “la defensa de la llei com un instrument eficaç per lluitar contra la pobresa energètica”, mentre que l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) es va mostrar satisfeta amb el que sí que consideren una “sanció exemplar”. “Confiem que això sigui un avís per a navegants: qui desobeeixi la llei 24/2015 en patirà les conseqüències”, va dir Maria Campuzano des de l’APE. La Taula del Tercer Sector demana que la multa es destini a lluitar contra la pobresa energètica.

D’altra banda, el que no ha prosperat és la querella criminal contra Gas Natural per homicidi imprudent per omissió en el cas de la mort de Reus que la CUP havia presentat al jutjat d’instrucció número 3 del municipi. El jutjat no l’ha admesa, però reconeix “la lloable responsabilitat social de la CUP” per haver denunciat els fets. Aquesta formació ha recorregut contra l’arxivament a l’Audiència de Tarragona.

Crítiques a la proposta de bo social

La Generalitat és molt crítica amb el bo social, el descompte en la factura elèctrica per a determinats col·lectius amb pocs recursos, que prepara el govern espanyol. El secretari d’Empresa i Competitivitat, Joan Aregio, va advertir ahir que la proposta que està preparant l’Estat “no ofereix una cobertura completa ni equitativa a les persones en situació de pobresa energètica” i per això la Generalitat hi ha presentat ara un seguit d’al·legacions.

Algunes de les alertes que va fer públiques Aregio són que es preveu cobrir només unitats familiars i no persones que viuen soles, que els descomptes no es tenen en compte en el cas de gas canalitzat ni butà, i que a l’hora de definir els consumidors vulnerables no es mira la diferència del cost de la vida en les diferents comunitats autònomes. Va criticar també que totes les famílies nombroses tinguin descomptes, al marge dels seus ingressos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona