Societat

festes i tradicions

Berga encara la Patum més participativa de la història

L’Ajuntament assumeix la gestió de la comparsa dels plens i sorteja 149 salts dels 400 disponibles

La festa posa a prova un reglament més inclusiu i aposta per activitats en paral·lel al barri vell

Berga està decidida a obrir l’accés a la Patum, la seva festa per excel·lència. Serà l’edició més participativa de la història, i prova d’això és que l’Ajuntament sortejarà 149 salts de ple dels 400 que estan en disposició de ser concedits.

És la primera vegada en la història que una part dels salts de plens arriben directament a la ciutadania, per sorteig i sense intermediaris. Ara bé, els vestidors encara conserven la majoria de vals per saltar. Segons va explicar ahir Mònica Garcia, regidora de Patum, en roda de premsa, 22 membres titulars de la comparsa mantindran deu salts cadascun: 220 en total. L’Ajuntament se’n quedarà 31 més per als regidors de l’oposició (els de la CUP hi renuncien), per als administradors i per a “treballadors municipals que històricament n’han tingut”, va explicar Garcia. I els 149 restants van a un sorteig (37 per al primer salt de dijous, 37 per al segon, 37 més per al primer de diumenge, i 38 per al segon).

A través d’instàncies

Per poder participar en el sorteig, cal presentar una instància a l’ajuntament de Berga, a les oficines municipals o a través del web del consistori.

Hi ha temps d’inscriure-s’hi fins dimarts a les 15 h, i el mateix dimarts a les 19 h es farà el sorteig públic. Els menors de 16 a 18 anys poden participar-hi, però han d’acompanyar la instància d’una autorització dels pares o dels tutors legals.

Activitats al barri vell

És la gran novetat d’una Patum que arriba carregada d’activitats que ompliran la capital del Berguedà de cultura, oci i milers de persones.

Després d’un any de celebració de Patum extraordinària, amb dues patums i la commemoració del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt, la gran festa berguedana torna a la normalitat. Així, tindrà cinc dies de celebració, que comencen dimecres vinent amb la primera passada pels carrers per anunciar l’arribada de la festa a la ciutat. Dijous tindrà lloc la primera Patum completa, i divendres, la Patum infantil. El cap de setmana continua amb una altra passada –dissabte– i la traca final de diumenge, quan els berguedans acomiaden l’àliga, les guites, els plens i la resta de comparses fins l’any vinent. La celebració del 2017 presenta novetats en l’oferta d’activitats paral·leles. D’una banda, el consistori augmenta el nombre d’actes complementaris i els espais de lleure “per arribar a un públic més ampli i divers”, segons explica la regidora de Patum, Mònica Garcia. En aquest sentit, la plaça Viladomat acollirà un espectacle d’animació infantil i un ball popular. D’altra banda, aquest any no hi haurà zona de barraques a l’avinguda del Canal Industrial, però diverses entitats berguedanes organitzaran actuacions musicals de petit format, divendres, al barri vell: a la plaça Maragall i a la Mossèn Huch.

Una altra de les novetats d’aquest any fa referència al concert de Patum de dissabte a la nit, que canvia d’espai i de format. L’esdeveniment deixarà de fer-se a l’avinguda del Canal Industrial i es traslladarà al passeig de la Indústria, a tocar del CAP. L’organització també ha apostat aquest 2017 per un tipus de concert menys massiu, que s’adapti a les característiques del nou emplaçament i que estigui adreçat a un públic més generalista. El concert començarà a les 11 de la nit i el cartell estarà format pels grups: Punkers Love The 80’s, Pepet i Marieta, Thug Life Band i Ilegal.

Servei d’autocars

L’Oficina Jove del Berguedà torna a oferir el servei d’autocars de Patum el 15 i el 17 de juny, i el viatge d’anada i de tornada tindrà un cost de 2 euros –els tiquets es poden adquirir fins al 12 de juny.

En total, hi participen quinze municipis, entre els quals s’inclouen Puig-reig, Casserres, Gironella, Olvan, Vilada, Borredà, Cercs, Guardiola de Berguedà, Vallcebre, Saldes, Gósol, Bagà, la Pobla de Lillet, Avià i Sant Julià de Cerdanyola (tota la informació a www.ajberga.cat).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT