Societat

Universitat

Beques de fins al 25% per als màsters per treballar

La formació universitària habilitant gaudirà de descomptes a partir del nou curs

Les rendes més baixes pagaran només un 20% dels graus, segons el decret de preus públics de la Generalitat

Beques públiques per als màsters. Això és el que recull el nou decret de preus públics de les universitats presentat ahir per la Generalitat i que introdueix, per primera vegada, la tarifació social a l’hora de matricular-se; és a dir, una sèrie de descomptes segons el nivell de renda de l’estudiant per al curs que ve. Els estudiants amb un nivell més baix, el conegut com a tram 1, tindran una rebaixa del 25% del preu de cada crèdit del màster, en el cas del tram 2 serà del 20% i en el tram 3 el tindrà del 15%. Així progressivament fins a arribar al tram 5, que gaudirà d’una reducció del 5%. Aquesta situació, però, el govern només la preveu per als màsters que habiliten per a l’exercici de professions regulades, com per exemple per ser mestre de secundària, arquitecte, advocat, psicòleg general sanitari o enginyer. En la resta de casos es preveu que els consells socials puguin aplicar una rebaixa pròpia de fins al 30% segons el cas.

El nou decret també preveu abaratir el preu dels graus universitaris a les rendes més baixes. Concretament, una reducció del 30% que s’aplicarà sobre la bonificació existent de la matrícula. Els estudiants de tram 1 només pagaran el 20% del preu total dels seus estudis i els del tram 2, el 70%. Aquesta millora ha estat possible perquè el nou marge pressupostari de la Generalitat “s’ha posat al servei de les rendes desfavorables”, va explicar el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, durant la presentació de les noves tarifes. Segons el conseller, la nova tarifació es traduirà en un estalvi d’entre 452 i 712 euros en funció del tipus de carrera, ja que en l’actualitat els graus tenen diferents preus en funció del tipus de docència que s’hi fa, sobretot tenint en compte el nombre d’assignatures teòriques i pràctiques i els recursos que s’hi utilitzen.

Els trams

El sistema establert per la Generalitat per acreditar la situació econòmica de cada universitari són sis trams amb els quals es qualifica cada alumne segons la renda familiar i el nombre de persones que integren la unitat. El primer tram correspon a famílies de quatre membres amb una renda inferior a 38.831 euros, xifra de referència que varia segons la quantitat de familiars.

Rebaixes insuficients

Els nous preus anunciats per al curs 2017/18 no han agradat a certs col·lectius universitaris a l’hora de garantir l’accés a la formació superior. El consell de l’estudiantat de les universitats catalanes va expressar el seu rebuig al nou sistema de tarifes, que va considerar que “no és suficient”. En declaracions a Europa Press, va criticar també que els descomptes per a màsters es limitin als habilitants.

LA FRASE

Que l’Estat compleixi les sentències i faci efectiu el traspàs de les beques
Jordi Baiget
consellera d’EMPRESA

Quatre anys per acreditar l’anglès

L’exigència que s’havia fixat a tots els estudiants universitaris perquè acreditessin oficialment el seu nivell d’anglès en acabar la carrera tindrà una moratòria de quatre anys més si prospera la iniciativa del Consell Interuniversitari de Catalunya, que va demanar al govern que ho proposi al Parlament. Aquesta exigència acadèmica la va establir l’anterior conseller d’Empresa i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i afectava els alumnes que començaven una titulació universitària el 2014, que havien de demostrar, en acabar la seva formació, un nivell B2, corresponent al First Certificate de la Universitat de Cambridge. “Suposo que ha fallat tothom”, s’excusava ahir el conseller Baiget, atribuint la poca efectivitat de la mesura al fet que ha faltat conscienciació entre les universitats i també en l’administració, ja que un 25% de l’estudiantat ara mateix no pot acreditar aquest nivell.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES