Societat

Ciutat Vella limita encara més l’ús de bicitaxis i de Segways d’ús comercial

Només podran circular pel passeig de Colom i la seva continuació, el passeig de Lluís Companys i tres de les quatre vies que envolten el parc de la Ciutadella

L’Ajuntament de Barcelona estreny encara més el setge tant als bicitaxis com a l’ús comercial de Segways, patinets elèctrics i derivats. Ahir va anunciar un decret que a Ciutat Vella, el districte que concentra la immensa majoria d’establiments que es dediquen al lloguer de ginys de mobilitat personal, redueix a la mínima expressió els marges perquè puguin circular aquests artefactes, tret que l’usuari en sigui també el propietari.

La norma, que es preveu que entri en vigor a finals d’agost o principis de setembre, estableix dues úniques rutes utilitzables tant pels grups organitzats –que en cap cas poden ser de més de sis persones, guia inclòs– com per particulars que facin servir ginys llogats o pels tricicles que es fan servir com a taxis per a turistes. Una de les rutes inclou el passeig de Colom, les dues vies que en són continuació –el passeig d’Isabel II i l’avinguda del Marquès de l’Argentera– i, finalment, el passeig de Circumval·lació, que perfila el perímetre del parc de la Ciutadella pel cantó mar. L’altra la integren el passeig de Lluís Companys i dues vies perimetrals més de la Ciutadella: el passeig de Picasso i el de Pujades, aquest fins a la Meridiana.

Fora d’aquests quatre trams mal comptats, no hi ha cap marge, de manera que la restricció constitueix un vet gairebé total, del qual només s’escapen, a més dels artefactes de particulars, els ginys que es facin servir per transportar mercaderies. Les sancions poden arribar a 100 euros en el cas d’infracció lleu, a 200 si es tipifica com a greu i a 500 si es considera molt greu. En el cas dels bicitaxi, la sanció seria per a l’empresa, però en el cas de patins, Segways i similars, seran els usuaris de cadascun dels artefactes els que rebin la multa, tot i que la infracció també pot comportar la confiscació del vehicle, fet que repercutiria igualment en la butxaca de l’empresa que l’hagi llogat. El consistori repartirà fullets informatius perquè estiguin disponibles per als usuaris a tots els establiments del sector, segons va explicar la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin.

El govern municipal diu que el decret no és cap improvisació, sinó que ja estava previst desplegar-lo un cop aprovada la regulació general que va entrar en vigor a mitjan juny. Les mesures anunciades ara endureixen les limitacions aplicades des de llavors a aquests vehicles de petit format que els últims anys s’han multiplicat al centre de Barcelona. La reforma de l’ordenança de circulació, aprovada a finals de maig, va fixar els 16 anys com a edat mínima per usar aquests aparells a la via pública i va prohibir que es facin servir a les voreres.

La regidora de Ciutat Vella va defensar el vet als usos comercials d’aquests ginys amb l’argument que “el problema no són els vehicles, sinó l’ús que se’n fa”. Les noves restriccions s’aplicaran de moment durant un període de sis mesos passat el qual es farà una avaluació dels resultats per tal d’avançar cap a una regulació definitiva, va explicar Pin.

LA XIFRA

8
agents cívics
a la Barceloneta i una patrulla de la Guàrdia Urbana es dedicaran en exclusiva a fer complir la norma


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt

L’Expocasió Girona tindrà més de 800 vehicles exposats

fornells de la selva
PORQUERES

Jordi Mach i Helena Morfulleda guanyen els primers Premis VIDRESIF

PORQUERES

S’atorga el Premi de Recerca Vila de Palamós 2023-2024

palamós