Societat

Festes i tradicions

Alella, amfitriona dels campaners del Maresme

La vila és el marc diumenge al matí de la segona trobada de campaners de la comarca, una cita biennal que promou la cultura del món de les campanes

Cada matí, abans d’incorporar-se a la feina, Pere Xarrié passa per l’església d’Alella i fa sonar les campanes amb el toc d’oració. “Abans al migdia també es tocava l’àngelus”, explica aquest hereu d’una nissaga de cinc generacions de campaners, que continua tocant com sempre perquè el campanar d’Alella només té automatitzades les singulars campanes del rellotge, regal del virrei Amat. “També es mantenen els tocs manuals d’anunci de festa, de festa major, Nadal, de bateig i de difunts... Aquests són els més coneguts i, malgrat que s’assemblen, cada poble té el seu toc particular”, diu Xarrié. Un fet que es podrà comprovar aquest diumenge des de quarts d’onze del matí a la plaça de l’Ajuntament, on se celebrarà la II Trobada de Campaners del Maresme, impulsada pel Grup de Campaners de Teià. De moment s’ha confirmat la participació dels campaners amfitrions, Pere Xarrié i Benjamí Sanahuja, i catorze més d’Argentona, Cabrils, Mataró, Teià i Vilassar de Dalt, que podrien ser més ja que la convocatòria és oberta a tots els campaners que s’hi vulguin afegir. Un toc de benvinguda saludarà els participants i tot seguit a l’espai de la rectoria s’inaugurarà l’exposició Campanes i campaners. En acabar l’ofici de diumenge, començarà l’exhibició amb tocs de difunts (mort d’home casat, mort d’home solter, mort de dona casada, mort de dona soltera, mort d’un albat), toc de festa, toc de bateig... Mentrestant, a peu de plaça s’explicarà al públic què és allò que estan escoltant. I és que l’objectiu d’aquestes trobades de caràcter biennal és conservar, promoure i difondre la cultura relacionada amb les campanes, a més del contacte i l’intercanvi entre campaners. “És una comunicació ancestral que es pot perdre. Els campaners acostumen a ser gent gran i en molts indrets el relleu és difícil”, explica Josep Maria Balada, del Grup de Campaners de Teià, que posa com a exemples “tocs nostres com el de sometent o a foc, que sabem que existien i no ens ha arribat el toc concret”. Per això defensen un treball de documentació amb el cens fotogràfic de totes les campanes del Maresme, gravacions de la diversitat de tocs, que també inclogui el vocabulari particular de cada indret i que es pugui consultar.

La trobada

Dia 3, des de les 10.45 h

www.alella.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona