Les comarques gironines tornen a la normalitat i el que ara preocupa és la fred

El temporal de vent no ha tingut la intensitat que s'havia previst inicialment, tot i registrar algun cop de vent de 118 Km/h

Ahir, a les comarques gironines tot va anar tornant a la normalitat després de la nevada, fins al punt que, segons el Servei Català de Trànsit, només calien cadenes a la carretera GI-501, entre la Vajol i Agullana, a l'Alt Empordà. A la resta de la xarxa viària gironina s'hi podia circular amb normalitat i només s'alertava que calia extremar la precaució per les plaques de gel i, sobretot, es recomanava informar-se bé sobre la ruta abans de la sortida. La neu va emblanquinar testimonialment part de la Costa Brava central, Begur, Palamós i Calonge. En altres localitats on la nevada de l'endemà de Reis va ser més intensa, com ara Sant Hilari, Espinelves, Molló, Toses, Planoles, Pardines, Queralbs –amb gruixos de fins a 12 centímetres– no va nevar. Els carrers i els accessos estaven nets i només a Sant Hilari, i segons va informar la policia local, estaven acabant de netejar les voreres.

El temporal de tramuntana que a partir del vespre del dia 7 de gener va afectar la part nord de l'Alt Empordà i el Pirineu gironí, va començar a remetre també ahir a mig matí. Encara es van registrar alguns cops de vent de més de 100 quilòmetres per hora, com és el cas d'un de registrat a Portbou de 118 quilòmetres. Amb tot, al llarg del dia els municipis amb més tramuntana eren Portbou i Roses, amb una mitjana de 33,4 i 13,4 quilòmetres per hora, respectivament.

L'anunciada baixada de les temperatures sí que es va començar a produir i, a més, el vent va accentuar la sensació de fred. Les màximes es van situar a la demarcació de Girona al voltant dels sis graus. La Bisbal va registrar una màxima de 6,4 graus; Anglès, de 5,9; i Olot, de 5. Les mínimes van caure en picat. Ulldeter (2.367 metres) va registrar 14,6 graus negatius; Núria (1.979 metres), 11,6; Malniu (2.310 metres), a la Cerdanya, -14 graus; Molló, -7,3; Sant Pau de Segúries, -4,1; Anglès, 0,5; Banyoles, 0 graus; -1,4 Portbou, i -0,5 la Vall d'en Bas. Per la coincidència amb un dia festiu, moltes persones es van desplaçar a punts on la neu no és habitual per passar-hi una bona estona. I és que la neu es va mantenir en punts poc habituals com ara la part de l'Albera que toca Espolla. El Servei Meteorològic de Catalunya preveu per avui temperatures molt baixes amb mínimes que aniran des dels 2 graus sota zero o 3 graus del litoral, als entre 11 i 6 graus sota zero del Pirineu, passant pels 6 o 1 graus també sota zero del prepirineu i l'entorn dels zero graus a la resta de la demarcació. Es preveuen glaçades i ventades fortes a la zona pirinenca. I a la Costa Brava, tramuntana forta amb cops de vent molt forts al nord del Cap de Creus. A l'Alt Empordà es manté l'avís de risc per vent i, arreu, per les baixes temperatures.

Carreteres amb molt de gel, a les comarques tarragonines

A les comarques tarragonines, encara que s'ha retirat la neu de les vies principals, queden municipis en què la comunicació és difícil. En alguns trams que connecten aquests municipis amb les carreteres principals el trànsit és molt perillós a causa dels gruixos de neu a la calçada o del gel que ha quedat després de treure la neu. Ahir al migdia ja van aparèixer plaques de gel en algunes vies de la demarcació. A última hora, l'únic municipi que presentava dificultats per accedir-hi era la Fatarella. Un vehicle havia quedat entravessat a la carretera. El subministrament elèctric es va restablir a tota la demarcació ahir a la tarda. L'últim nucli que va tornar a tenir llum va ser la Serra d'Almos. Els alcaldes del Camp de Tarragona dels municipis afectats pel temporal de neu es mostraven indignats. La descoordinació dels serveis d'emergència i la falta d'informació i atenció eren els elements que més criticaven alcaldes com ara Jordi Jardí, de Tivissa. Jardí criticava la centralització dels serveis d'emergència. Per l'alcalde, no serveix de res concentrar tots els serveis en un únic número de telèfon si s'ha d'acabar trucant a tots per separat. A més, sentia molta impotència per no poder contactar de cap manera més directa amb emergències. Tot i criticar la manera de gestionar la situació, els alcaldes es mostren comprensius per la falta de mitjans, ja que són situacions excepcionals. El Servei Català de Trànsit mantenia al vespre 10 carreteres tallades i 48 més amb diverses afectacions com ara gel o neu.

(Per a més informació, vegeu la plana 24).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES