Societat

L’Aplec de Cardona fa 20 anys amb la mirada posada en l’1-O

La vila commemora la capitulació del castell el 18 de setembre del 1714, una setmana després que caigués la ciutat de Barcelona

La primera trobada va ser organitzada per joves de Maulets i de la Coordinadora per la Llengua

Cardona va ser un dels indrets més importants dels Països Catalans durant la guerra de Successió. El seu castell va esdevenir un dels escenaris més destacats de la resistència i es va convertir en l’últim baluard de les llibertats catalanes, ja que no va capitular fins al 18 de setembre del 1714, una setmana més tard que Barcelona.

Amb l’objectiu de commemorar, recordar i divulgar els fets històrics i també de reivindicar “les llibertats perdudes”, ara fa just 20 anys es va fer a la vila ducal el primer Aplec del 18 de Setembre. Els seus orígens els trobem en un grup de joves militants de Maulets i de la Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL), que van organitzar el Correllengua a Cardona aquell 1997.

En coincidir amb dates properes al 18 de setembre, però, van fer un pas més i van decidir crear l’aplec, que amb els anys va anar sumant entitats i partits polítics fins a arribar al 2004, en què es va crear l’Associació Cultural 18 de Setembre. Actualment, a més de la defensa de la llengua, l’objectiu de l’aplec és “esdevenir una diada de cultura popular catalana per tal de difondre i consolidar la consciència i la unitat nacional dels Països Catalans”. Enguany, i per commemorar les 20 edicions, els actes principals es tornaran a dur a terme a l’espai originari, la Fira de Dalt, on es troba el monument a l’Onze de Setembre.

El programa –que ja va arrencar dijous amb la pintada d’un mural– té com a punt fort la recreació històrica, que permet al visitant reviure les últimes hores abans de la capitulació del castell. Avui se’n farà la segona sessió. El públic està citat a un quart de nou a la plaça de la Fira de Dalt. Des d’allà, es dirigiran al castell, en una pujada en la qual l’espectador es podrà endinsar en el setge. Un cop ja dins la col·legiata de Sant Vicenç, arrencarà l’espectacle teatral Viurem lliures o morirem. Es tracta d’una combinació de teatre, música en directe i vídeo que narra els fets de la guerra de Successió a Cardona: el setge del 1711 i la capitulació el 18 de setembre del 1714. Pep Haro, que s’estrena en la direcció, ha explicat que en aquesta ocasió s’ha canviat l’escenografia i s’ha apostat per un nou repartiment d’actors.

Un cop acabada l’obra, el públic tornarà a descendir cap a la plaça de la Fira de Dalt en una marxa de torxes que culmina amb un concert a l’aire lliure. El programa d’actes es completa amb un aplec infantil, una mostra de cultura popular, una arrossada i una jornada castellera (avui); una caminada històrica (demà), i l’ofrena floral del dilluns 18 de setembre. A més, avui també es farà la xerrada L’endemà del referèndum, amb representants del PDeCAT, ERC i la CUP, un acte que organitza l’ANC de Cardona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt