Societat

Festes i tradicions

Uns 150 actes per gaudir les Festes de la Tardor a Lleida

Destaquen el concert de Blaumut, la 21a Nit de Foc, la Diada Castellera i el XXVII Festival de Dansa Tradicional dels Països Catalans

Els gegants de Lleida arribaran per primera vegada a la Zona Alta

El pregó de Santi Lapeira, director del Col·legi de Directors de Cinema de Catalunya, va obrir ahir les Festes de la Tardor 2017. Fins diumenge, la ciutat de Lleida viurà més de 150 propostes en què la cultural popular, la música i els esports tenen especial rellevància. Destaquen de manera especial el concert de Blaumut, el XXV Trofeu Internacional Ciutat de Lleida de Tir amb Arc, la 21a Nit de Foc, la Diada Castellera, el XXVII Festival de Dansa Tradicional dels Països Catalans i I Festival Internacional de Lleida i la sortida dels gegants de Lleida, que per primera vegada arribaran a la Zona Alta, entre altres.

Durant la presentació de la festa, el paer en cap, Àngel Ros, s’ha fet ressò dels “dies difícils i complexos que viu el país”, i ha fet una crida “a la convivència, al civisme, al respecte a la legalitat i al diàleg”. L’alcalde Ros ha qualificat d’“excel·lent” el cartell de les festes d’enguany, dissenyat per Albert Trepat i Jordi Farré, de l’empresa lleidatana Parèntesi. “Un cartell que ret un homenatge a una de les icones més importants de la festa de Lleida, com és Lo Marraco, ja que per a la gent de Lleida, aquest drac forma part del nostre imaginari col·lectiu.”

Amb un pressupost de 100.000 euros, la festa inclou activitats de tot tipus i per a tothom i, alhora, s’hi han inclòs també els actes que se celebren abans i després de les Festes de la Tardor. Avui divendres destaquen les Matinades, el Seguici, la cantada d’havaneres amb els grups Mai és Tard, Arrels de la Terra Ferma i Peix Fregit a la plaça Sant Joan i el concert d’Armando Corsi & Massimo Schiavon a la plaça Paeria. Blaumut presentaran el seu darrer disc Equilibri, a l’Auditori Municipal Enric Granados.

Del programa de dissabte cal destacar el XXVII Festival de Dansa Tradicional dels Països Catalans i 1r Festival Internacional Ciutat de Lleida, la diada castellera, amb els Castellers de Lleida, Moixiganguers d’Igualada, Colla Vella Xiquets de Valls i Capgrossos de Mataró i la 21a Nit de Foc, amb la participació de diferents bèsties de diferents punts de la geografia catalana.

Per diumenge hi ha prevista la 150a edició del Certamen Marià en honor de la Mare de Déu de Fàtima, els únics Jocs Florals dedicats a la Mare de Déu. També la sortida dels gegants de Lleida que, per primera vegada, es passejaran i ballaran entre les places Pau Casals i Ricard Viñes. A la tarda arribaran les danses catalanes, les sardanes amb la cobla Tàrrega i el ball de la festa. Les Festes de la Tardor es clouran amb el castell de focs de la pirotècnia Tomàs.

La Fira de Sant Miquel-Eurofruit més internacional

M.J.R.

La 63a edició de la Fira Agrària de Sant Miquel (Saló Nacional de la Maquinària Agrícola) i la 32a edició d’Eurofruit (Fira Professional de Proveïdors de la Indústria Fructícola) reforcen enguany la seva internacionalització amb la presència d’expositors estrangers procedents de França, Portugal, Dinamarca, la Xina, la Gran Bretanya, Turquia i Letònia, i la celebració del PIC Meeting (congrés europeu de la producció vegetal). En total, 315 expositors ocuparan una àrea bruta d’exposició de 64.000 m².

Quant al programa d’activitats paral·leles, que conforma un dels principals valors afegits de la fira, oferirà 60 propostes, incloses jornades tècniques, conferències, presentacions, demostracions de drons en l’agricultura de precisió, reunions professionals i les demostracions de productes i aliments del congrés Aliments del Territori i Tu. Les principals novetats dels dos esdeveniments firals, que es podran visitar fins diumenge, són la recuperació de la plaça de l’oli, amb la presència de la DOP les Garrigues i les 20 cooperatives que la integren; la consolidació d’empreses dedicades al sector del reg i la celebració de jornades al voltant d’aquesta temàtica; el creixement d’expositors del sector del viverisme, o la celebració dels premis RuralApps (empreses TIC). El Mercat de l’Hort a Taula repeteix a la fira amb 10 expositors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia