Societat

Darrere del cor verd de Cuba

Si demanem a qualsevol persona que tanqui els ulls i respongui a la pregunta “Per tu, de quin color és Cuba?”, el 90% ens respondran, probablement, que blava, i estaran pensant -lícitament- en les seves platges de color turquesa, unes de les millors del planeta. Però l’ànima de l’illa, la Cuba interior, és d’un verd intens. Una vegetació exuberant, plantacions de tabac i cafè, cascades entre el boscatge i cases campestres d’acolorides parets amb balancins de fusta als porxos, tot això és el cor de l’anomenada “perla de les Antilles”. Aventurar-se a descobrir els enclavaments naturals de l’interior, alguns dels quals declarats Patrimoni Mundial de la Unesco, és descobrir una altra de les múltiples facetes d’aquest país.

La vall del Silenci

La vall de Viñales, a l’oest de l’Havana, és una de les més impressionants. Després d’uns dies a la bulliciosa capital, descobrint la seva història única, la seva arquitectura colonial i el cèlebre Malecón, podem dirigir-nos a aquesta regió per submergir-nos en el món del cultiu del tabac i dels camperols cubans. Aquí, la vida té un altre ritme, molt més relaxat.

Una excursió a cavall és una de les formes més pràctiques i atractives de descobrir la vall, en la qual veurem palmeres, cascades i coves. Però, per sobre de tot, al paisatge destaquen els particulars mogotes, elevacions de roca calcària pròpies de la zona, amb una forma cònica i una punta arrodonida i cobertes d’una espessa vegetació.

Altres propostes atractives són degustar el porc rostit típic, practicar l’escalada o nedar a les piscines naturals. Si ens interessa l’espeleologia, estem de sort, perquè en els últims anys està molt en voga a la regió, plena de coves. Entre les més interessants hi ha la cova de l’Indi i la gran caverna de Sant Tomàs, una de les més grans del continent, amb quilòmetres i quilòmetres de galeries.

Finalment, no podem anar-nos-en de Viñales sense visitar alguna plantació de tabac, on aprendrem el procés de fabricació d’aquest producte, un dels més vinculats a la història i l’economia cubanes. La major part del cultiu es concentra a la vall del Silenci, esquitxada de casetes de camp amb porxos, on la població local s’asseu a gaudir d’un ambient que sembla tret d’altres èpoques.

Llogaret sostenible

Si arribem a Viñales des de l’Havana, val la pena aturar-nos a la Comunidad de las Terrazas, el primer llogaret sostenible de l’illa, un enclavament ecològic que reuneix bohemis, artistes i agricultors. És també una excel·lent destinació on practicar senderisme entre plantacions de cafè i una frondosa vegetació. A la ruta trobem altres atractius, com ara l’Orquideario de Soroa, amb centenars d’espècies diferents d’aquestes plantes exòtiques. Als amants del rom, en canvi, probablement els interessarà fer una parada a la fàbrica Guayabita del Pinar, on es produeix aquesta beguda, prop de Viñales.

El Nicho, paradís natural

Una altra regió de la Cuba interior que no ens podem perdre és el Nicho, al Parc Natural de Collantes. Aquest petit edèn és a 56 quilòmetres de Cienfuegos, una de les ciutats més cosmopolites de l’illa, que mereix una visita pel seu centre històric, de clara influència francesa. Un cop al parc, el més impressionant són les seves cascades d’aigües cristal·lines i les piscines naturals, de les quals, si arribem a primera hora del dia, podrem gaudir gairebé en solitari. El parc, que es recorre a través d’un sender natural, està també ple de coves i de fauna i flora autòctones.

Plantacions històriques

La ciutat de Trinidad és el punt de partida per visitar la vall dels Enginys. Elegants mansions colonials i carrers empedrats ens donaran la benvinguda a l’anomenada Ciutat Museu de Cuba, que va viure la seva època àlgida de la indústria sucrera, al segle XIX. La seva història ha determinat també les rodalies d’aquesta urbs, amb paisatges marcats pel cultiu de la canya de sucre.

Aquí trobarem les ruïnes d’una dotzena de complexos sucrers amb els seus antics magatzems, barracons d’esclaus i maquinària històrica. Manaca-Iznaga, amb la seva torre campanar, Buena Vista, Delicias o Guáimaro, on hi ha el Museu del Sucre, són algunes de les més ben conservades. Es poden llogar bicicletes o cavalls per recórrer la vall; però, sens dubte, la manera més cridanera de fer-ho és prenent el tren de vapor del 1919, que cada dia surt de Trinidad i passa per alguns dels enclavaments més interessants. Fer un bany refrescant a la propera cascada de Jabira és una manera perfecta d’acabar el recorregut i la nostra ruta per la Cuba més verda.

Més informació

902.200.400

bthetravelbrand.com

Més de 750 oficines a tot Espanya



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró