Societat

territori

estudi de població

El Tarragonès, la comarca catalana amb una major població estacional

Els residents reals a Salou gairebé doblen els empadronats, segons l’estadística del 2016

El Baix Penedès també figura en els primers llocs del rànquing

El Tarragonès va tenir de mitjana, l’any 2016, un total de 44.317 persones que hi van residir de manera estacional o sense estar-hi empadronat. Segons les darreres dades fetes públiques per l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), és la comarca amb una població estacional en termes absoluts més elevada a tot Catalunya, per damunt del Barcelonès, el Baix Empordà i la Selva.

En termes relatius, la població estacional representa un 17,8% de la població empadronada a la comarca, la segona més alta a la demarcació. El Tarragonès, de fet, es veu superat en termes relatius pel Baix Penedès, on la població estacional representa el 18% respecte dels residents oficials, amb un total de 17.982 persones que hi viuen sense estar-hi inscrits oficialment.

La població estacional és el saldo o la diferència entre les entrades a un municipi de persones que no hi resideixen i les sortides d’aquest municipi de la població que hi resideix, ja sigui per treballar, per estudiar, per estades en segones residències o per vacances. Tant al Camp de Tarragona com a les Terres de l’Ebre, de fet, l’Idescat va registrar el 2016 una població estacional de signe positiu a totes les comarques, que és més elevada al litoral de la Costa Daurada. Així, al Baix Camp la població estacional és d’un 6,1% respecte dels empadronats. El seu paper és molt més minso a comarques com ara el Montsià o l’Alt Camp, on sols suposen una suma del 0,5% de la població oficial, el percentatge més baix a tota la demarcació.

Per municipis, el més afectat per aquest fenomen és Salou (Tarragonès), on, segons aquests càlculs estadístics, al cap de l’any hi acaben vivint un 88,3% més de veïns que els que estan empadronats. D’aquesta manera, la mitjana de població estacional anual (23.305) és gairebé igual a l’oficial (26.386), però es dispara encara més durant el tercer trimestre, en què els mesos d’estiu atreuen una població estacional que gairebé triplica l’empadronada (55.945 residents no empadronats). Aquesta situació, tal com ha denunciat reiteradament l’Ajuntament de Salou, genera una demanda afegida als serveis municipals pels quals no reben prou recursos.

Altres municipis amb una elevada pressió de població estacional són Creixell (44,4% respecte dels empadronats), Roda de Berà (41,8%), Mont-roig del Camp (34,2%), Calafell (33,7%), l’Ametlla de Mar (28,8%), Cunit (27,8%) i Cambrils (26,9%).

LA XIFRA

23.305
persones
són les que viuen a Salou de mitjana a l’any, tot i estar empadronades en un altre municipi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona