Societat

esports

salut

Roba esportiva sota sospita

Investigadors de la URV avaluen els riscos per a la salut derivats dels teixits tècnics que s’utilitzen per a pràctiques atlètiques

Algunes samarretes amb elements tòxics per sobre dels límits permesos són potencialment perilloses

Qui, contradient l’evidència científica, afirmi amb sorna que l’esport és nociu per a la salut ja té un punt més on aferrar-se: la vestimenta que molts runners i esportistes amateurs utilitzen habitualment. Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han analitzat una bona mostra de la roba esportiva que es pot trobar fàcilment al mercat i hi han detectat partícules de gairebé una trentena de metalls. En alguns casos, la concentració supera els límits permesos i pot resultar potencialment perillosa si les peces s’utilitzen de manera continuada.

Per fer l’estudi, els científics del grup de recerca TecnATox (Centre de Tecnologia Ambiental Alimentària i Toxicològica) van utilitzar l’espectrometria de masses d’acoblament inductiu per aïllar els components de la roba i identificar-ne els metalls que conté. Posteriorment, van generar suor artificial per comprovar si, en contactar amb la roba, provoca que aquests metalls es desprenguin i s’impregnin a la pell en un procés de migració.

Tot i que els riscos derivats de l’exposició dèrmica a certs metalls tòxics tradicionalment s’han considerat residuals, aquest treball revela que algunes peces de poliamida negra contenen nivells elevats de crom, mentre que en les verdes, blaves i marrons s’hi detecta alta presència de coure. Amb tot, allò que més en alerta ha posat els investigadors ha estat el grau d’antimoni en algunes peces de polièster, de vegades per sobre dels límits permesos.

Aquest metall tòxic s’utilitza com a catalitzador per crear fibres de polièster i és habitual que deixi residus en el procés de fabricació de la roba. En contacte amb la pell, l’antimoni pot provocar afectacions dèrmiques, problemes en el tracte gastrointestinal i en l’aparell reproductor. De fet, l’Agència Internacional de Recerca sobre Càncer el té qualificat com un metall possiblement cancerigen per a les persones. A més, les anàlisis a la roba esportiva també van detectar en diverses peces nanopartícules de plata i de titani, components dels quals es desconeixen els efectes tòxics.

El treball es va dur a terme analitzant gairebé 150 peces de roba adquirides en diferents establiments de Tarragona i Reus, des de supermercats fins a botigues de marca. A partir d’aquesta recerca, ara el grup de la URV vol buscar altres substàncies presents en la roba que està en contacte amb la pell, com els retardants de flama i els compostos perfluorats. Els investigadors també esperen aclarir quins efectes tenen aquestes substàncies en la microflora de la pell, ja que si s’empobreix pot acabar provocant al·lèrgies i infeccions d’altres microorganismes forans o parasitaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró