Societat

LA LLAVOR

COL·LECTIU DE SET JOVES, PIONERS A LLEIDA EN UN PROJECTE DE MASOVERIA URBANA

“La masoveria és una nova forma de gestionar el patrimoni”

Una colla que viu en grup ha tancat un acord amb els amos d’un edifici buit per rehabilitar-lo i així estalviar-se el lloguer. La Carla, el Miquel i el Bernat, tres membres del grup, ho expliquen

Com surt aquesta idea de masoveria urbana?
Fa més o menys un any que se’ns va acabar el contracte d’allà on vivíem i vam buscar alternatives al lloguer o a la compra convencionals.
Tots junts?
Sí, perquè hem optat per viure en comunitat perquè creiem que, per ara, és més eficient que fer-ho individualment. I també perquè aspirar a un habitatge normal és més difícil en aquesta manera de fer i era millor buscar altres alternatives. Vam reflexionar sobre quines opcions teníem i al final hem trobat la millor solució.
I com ha anat aquest procés?
Hem estat buscant espais desocupats i hem descobert que a Lleida hi ha molts edificis i molts habitatges buits, especialment al Centre Històric, que és la zona de la ciutat on preferíem engegar aquest projecte de masoveria. I un cop localitzats els edificis que vèiem viables en cercàvem els propietaris per negociar un acord. Al final vam aconseguir un acord amb aquest immoble de la plaça de la Sal de Lleida.
I què fan com a masovers de l’edifici?
Es tracta d’una cessió d’ús de l’immoble. Un acord que ja hem signat amb els propietaris fa pocs dies i pel qual nosaltres rehabilitarem l’edifici i a canvi ens estalviem el lloguer. Nosaltres el posarem a punt i hi viurem sense pagar lloguer, però assumint les despeses dels impostos, com són l’IBI i les escombraries, així com els consums d’aigua o llum.
Un tracte que beneficia a tothom?
Els propietaris feia anys que tenien l’edifici buit amb l’excepció de l’entresolat i segurament era més una càrrega per ells que una altra cosa i ara hi farem les reformes que siguem capaços.
El nom, però, és una mica antic i pejoratiu?
No necessàriament. Es coneix la masoveria rural, però aquesta és urbana, en vertical i no en terres i és una forma diferent o nova de gestionar el patrimoni.
Què els toca fer?
Una mica de tot. L’edifici ha estat en desús durant molts anys i està en força mal estat, tot i que l’estructura està en perfecte estat i l’immoble ha passat la revisió tècnica que li pertoca. Tot i això, cal sanejar, pintar, refer instal·lacions elèctriques i de llauneria i segurament moltes altres coses que ens puguem trobar.
Però potser els sortirà molt car i ja no sortirà a compte?
Hem establert a l’acord de cessió signat que ens farem càrrec d’una inversió anual de 12.000 euros en obres menors i amb aquests diners nosaltres hi posem el material i la nostra mà d’obra.
I ja tenen experiència en aquest tipus de reformes i manteniments d’edificis?
Som traçuts i hem fet altres reformes com aquestes, però no som experts. Si alguna feina concreta ens cal externalitzar-la, com en qüestions elèctriques o de llauneria, aleshores ho contractarem a professionals.
I aquest tracte fins quan?
D’entrada hem signat per dos anys i mig.
I després pagaran un lloguer?
Per valorar com va el projecte i per edat no hem buscat tampoc contractes llargs. Si acabat aquest primer període totes dues parts estem satisfetes, aleshores podríem ampliar la cessió d’ús i executar reformes importants dels banys, la cuina o la calefacció.
A tot l’edifici?
De les quatre plantes que hi ha, la primera està ocupada per la botiga dels baixos i funciona com un entresolat. I nosaltres hem signat la cessió de la segona, tercera i quarta plantes, així com la terrassa de dalt de tot. A més, es tracta d’un edifici modernista de 110 anys i que té la façana catalogada i que no es pot tocar.
I com s’ho repartiran?
Com que hem optat per viure en comunitat, hem decidit que a la segona i tercera planta hi habilitarem les habitacions i els dormitoris amb algun bany, mentre que al quart pis hi haurà els serveis comuns del grup, és a dir, un estudi, taller, menjador i sala d’estar, cuina i bany. Cada pis té uns 85 metres quadrats.
Quantes persones són ara a La Llavor?
Ara som set i tenim capacitat per a vuit persones. Compartim la casa i les despeses.
I quan faran les obres?
Aquí tots estudiem o treballem, o les dues coses, i farem obres a estones lliures i quan puguem.
Encara no han començat?
Vam signar fa pocs dies i ara ens hem establert i començat a donar d’alta els serveis d’aigua i llum. Ara també estem en fase de revisar tot l’edifici i planificar què cal fer. També organitzarem una jornada de treball per donar a conèixer el projecte i convidar la gent a ajudar-nos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia