Societat

ZOLTAN NAGY

COMUNICADOR DEL MÓN DEL VI I AUTOR DE 'REINAS DE COPAS'

“El món del vi està canviant gràcies a les dones”

El llibre ‘Reinas de copas’ descriu els perfils de 50 dones vinculades a la producció del vi a l’Estat, de les quals 23 són catalanes

El manual recull la biografia de grans dames, com Ernestina Torelló, i d’emprenedores, com Olívia Bayés, que han deixat el món urbà per fer vi

“Totes assumeixen moltes feines alhora i les fan amb gran passió”, diu l’autor

Enamorat del vi
Nascut a Romania, amb antecedents familiars a Hongria, Zoltan Nagy va arribar a Barcelona el 2010 de vacances amb el seu germà, pilot d’aviació, i aquí es va quedar. Enamorat de la cultura del país, fa tours enogastronòmics per a turistes per cellers i restaurants amb Food Lover Tour. Forma part de l’Associació Espanyola de Periodistes i Escriptors del Vi (AEPEV) i de la International Federation of Wine and Spirits Journalists and Writers (FIJEV). Estudia a distància sommelieria a la prestigiosa WSET de Londres i també xinès. La foto amb el seu llibre Reinas de copas està feta a Vinalium Les Corts

AReinas de copas, Zoltan Nagy traça breus perfils de 50 dones de l’Estat vinculades a la producció i elaboració del vi, 23 de les quals són catalanes. Les ha triat per connexió personal i també “perquè hi aporten algun tret diferencial” que les fa úniques. N’hi ha de poderoses i de senzilles, però assegura que totes li han robat el cor.

Un noi hongarès fent un llibre de dones del vi d’aquí?
Sí, és un tema que m’agrada molt i trobo que pot resultar interessant la visió d’un home del món de la dona que treballa en aquest sector tan vinculat al territori i la cultura. Fa tres anys que volto pels cellers portant-hi turistes i he connectat molt amb aquest univers. Es mereixen un llibre per tot el que aporten al món del vi.
Què hi aporten?
Moltes coses. Sensibilitat, honestedat, passió, gran capacitat de comunicació... Fins i tot les dones teniu més papil·les gustatives i això fa que a l’hora de tastar vins hi troben més matisos... Li donen més voltes a tot. Estic convençut que el món del vi està canviant gràcies a les dones. A mi el que més m’ha impactat d’aquest univers femení és comprovar com les dones són capaces d’assumir moltes feines alhora i fer-les amb gran passió i honestedat. És el que jo anomeno, la dona pop!
Descrigui-me’n alguna.
Per exemple Irene Alemany. De fet, en plantejar-me el llibre vaig pensar que ella era imprescindible. Va tenir un càncer de pit i avui en dia es troba molt bé i està tan agraïda a l’hospital de la Vall d’Hebron que elabora un vi solidari amb la investigació oncològica, el Microscopi. Irene fa vins de garatge al seu celler, Alemany i Corrió, que és petit però elabora un gran producte. És una dona apassionada tot terreny: té fills, gossos, surt, entra, viatja, va a fires... Jo seria incapaç de seguir-la. Però no és l’única. La Sara Pérez, que és descendent de família vinícola del Priorat i ja jugava al celler de petita, avui en dia és una lluitadora, una Xena del vi. Tira endavant diversos cellers amb el seu marit, René Barbier júnior, amb qui viu una maca història d’amor que es reflecteix en els seus vins; i també amb el seu pare, Josep Lluís Pérez, un dels grans noms del Priorat.
Hi ha casos de dones que deixen el món urbà per retornar a un celler al camp.
Sí, això impressiona molt i s’ha d’agrair perquè aquesta generació ens permet gaudir de vins boníssims. Com el cas de la vigatana Olívia Bayés, que va estudiar als Estats Units i exercia l’advocacia a Barcelona igual que el seu marit, David Marco, que prové d’una família de llarga tradició vinícola de Porrera, fins que van decidir deixar-ho tot per dedicar-se a la seva passió, fer vi. Es van instal·lar a Porrera i van començar un projecte, el celler Marco Abella.
Sempre hi ha tan bona connexió entre homes i dones?
No sempre. Hi ha encara pobles en què la dona no ocupa un lloc visible. I també m’he trobat amb cellers grans que m’han negat parlar amb dones importants en l’elaboració perquè consideren que la seva és una feina d’equip. Crec que és una errada de màrqueting. Però avui en dia ja no és tan habitual que la dona, com passava abans, es dediqui només a la feina dura del camp i la verema. Ara ja assumeixen responsabilitats de comunicació i de comercialització del vi, que abans només feien els homes. I ho fan molt bé perquè transmeten força i amor per la feina.
Quin ha estat el criteri de selecció de les protagonistes?
Per afinitat i connexió. A moltes les conec perquè porto turistes als seus cellers i m’agrada la seva feina. A més són molt bones amfitriones. Hi ha des de mestresses de grans cellers a altres que fan poquet vi, però totes tenen alguna característica que les fa destacar. Com Mar Galván, que va recuperar una varietat autòctona al Priorat en perill d’extinció, la garnatxa del Po. Només en fa 85 ampolles, però són úniques.
Té noms molt reconeguts en el sector, com Ernestina Torelló, Mireia Torres, Mar Raventós...
Són grans dames del vi que tenen al darrere importants empreses exportadores. Ernestina Torelló és la 22a generació d’una família viticultora; Mireia Torres, una dona meticulosa i creativa, dirigeix el celler Jean Leon i l’àrea tècnica d’investigació de Torres, i Mar Raventós presideix des de fa 20 anys el gegant Codorníu. A més, al llibre també hi ha dones molt joves amb molt mèrit perquè fan de tot i quan exporten els seus vins parlen del seu territori.
Com veu la situació del consum de vi al país?
Crec que la gent jove beu més cervesa que vi perquè a l’hora de triar vi hi ha molta oferta, moltes varietats, colors... i això atabala. Hem de trobar la manera de comunicar el seu valor perquè sigui present a tot arreu: cases, festes, catamarans... per cert, a taula hi és molts cops gràcies a les dones. Amb aquest llibre també he volgut que a la gent li vingui de gust agafar el cotxe i anar a visitar cellers i comprar vins. A Barcelona hi ha molta gent que no coneix ni les vinyes més pròximes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt