Societat

PILAR CASTILLO

PRESIDENTA DE L’ASSOCIACIÓ NEENS DE PREMIÀ DE MAR

“Ajudem les famílies a trobar el camí i que no se sentin tan soles”

Neens és una entitat sense ànim de lucre nascuda fa un any a Premià de Mar que treballa per aconseguir la inclusió plena dels infants amb necessitats educatives especials

Quins objectius persegueix la seva entitat?
La real inclusió dels infants amb necessitats educatives especials dins l’àmbit educatiu, social i del lleure, entre molts d’altres.
Per què es crea a Premià de Mar?
Un petit grup de persones vam començar a veure que no només hi havia un cas puntual. Ens vam trobar diverses mares que copsàvem el fet que, una vegada el teu fill surt dels estàndards, hi ha problemes. Compartíem el mateix neguit, vèiem que les escoles feien el que podien, però ens vam adonar que era una cosa més generalitzada. No podem fer responsables els professors quan el problema és la falta de recursos que hi ha en aquest col·lectiu.
Compliu el primer aniversari. Quin balanç en fa, de la trajectòria de l’entitat?
És una mica agredolç. Premià de Mar és un municipi molt dens i en matèria d’infants amb necessitats educatives especials no tenim números, però sabem que n’hi ha un percentatge alt. Tenim un espai on hi podem fer entrevistes personalitzades, però no dona per fer, per exemple, activitats en grup. Sí que és veritat que en la part individual hem aconseguit arribar a les famílies i el suport vers elles ha funcionat molt bé. Les ajudem a trobar el camí, a superar el tràngol inicial i que no se sentin soles.
Van començar aplegant 28 famílies a l’entitat. Quantes n’hi ha ara?
Pel que fa a socis devem estar a l’entorn dels 30, però al grup de WhatsApp devem ser ja unes 50 persones. Després del primer contacte treballem molt via internet.
Una de les seves prioritats és el programa de vetlladors escolars al municipi. Com està aquesta reivindicació?
El tema l’estan portant bastant bé. Ara hi ha hagut un canvi en la regidoria d’Ensenyament i hem de tornar a parlar per veure com anirà la cosa. En principi el tema s’estava tirant endavant per fer un conveni i solucionar-ho. S’ha de tenir en compte que és un plus per a l’Ajuntament, ja que aquestes competències no són d’àmbit municipal. Amb tot, no crec que es trigui molt a aconseguir-ho.
L’esport ha estat una de les puntes de llança de Neens i ha culminat amb la creació d’un equip de bàsquet. Com va l’experiència?
Molt bé. Ho vam començar com una prova pilot i ara ja està sent tot un èxit. Els nens hi van encantats. Ara mateix potser ja es podrà obrir el ventall perquè s’hi incloguin més esports.
El sistema educatiu català està adaptat per als infants que tenen necessitats educatives especials?
En teoria és inclusiu, però encara li fa falta una bona injecció de recursos. És veritat que s’estan aconseguint coses, però encara queda molta feina per fer.
Com valora l’aprovació que ha fet la Generalitat del decret per l’escola inclusiva?
Quan va sortir jo me’n vaig alegrar molt. Tot el que quedi escrit és un bon camí a seguir, però sense recursos queda en paper mullat.
Com avança la demanda perquè Premià de Mar disposi d’una unitat de suport a l’educació especial?
Si en algun tema he vist més interès potser ha estat en aquest. Hi ha municipis més petits que Premià de Mar, com ara Cabrils i el Masnou, on hi ha menys població però tenen centres amb aquest servei. Un no s’explica per què Premià de Mar no el té, però sí que hi ha una voluntat de tots i s’està treballant perquè sigui una realitat. L’any passat s’estimava que per al curs 2018/19 es podria iniciar aquest servei. Ara ho veig una mica verd, però sí que és cert que hi ha voluntat i que saben que és molt necessari per al municipi.
La societat és conscient que hi ha infants amb necessitats educatives especials?
Crec que no. Fins que no et toca no n’acabes de ser conscient. M’he trobat casos de famílies que quan parles d’aquest tema s’imaginen nanos amb un elevat grau de discapacitat, i no ha de ser així. Mai dirien que en aquest grup hi ha nens que, per exemple, poden tenir TDAH. Són síndromes que poden ser invisibles però que estan dins les necessitats educatives especials. S’ha de normalitzar el que és una necessitat educativa especial i no veure-ho com un tabú.
Faran algun acte especial per celebrar el primer aniversari de Neens?
Hi estem treballant. Volem preparar un matí lúdic que sigui per a tota la quitxalla. Tindrem activitats esportives, tallers o manualitats, entre altres coses. Hem demanat a les diferents colles del municipi si hi volien participar i ens estem trobant una resposta fantàstica. Veiem que la gent s’hi està abocant i a Neens estem molt contents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona