Societat

Successos

operació policial contra el frau en la recaptació de l'iva

Desarticulen un grup a Barcelona i a Alacant que hauria estafat uns 36 milions d’euros amagant l’IVA de la venda de carn de kebab

Transportava setmanalment des de l’Aeroport del Prat a Düsseldorf entre 90.000 i 200.000 euros

La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització criminal que des del 2012 hauria estafat a Hisenda uns 36 milions d’euros amagant l’IVA de la venda de carn de kebab. Segons un comunicat del ministeri de l’Interior, l’operatiu, batejat amb el nom de ‘Doner Halal’, s’ha saldat amb cinc detinguts i 15 persones investigades que pertanyien a una organització criminal que blanquejava diners a través d’un entramat d’empreses “pantalla” o d’escassa activitat dedicades a la venda d’aquest producte alimentari.

A tots ells se’ls investiga per suposats delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. El grup actuava a diversos punts de l’Estat però estava establert a les províncies de Barcelona i Alacant i transportava setmanalment per via aèria des de l’aeroport de Barcelona-El Prat a Düsseldorf (Alemanya) entre 90.000 i 200.000 euros.

Les investigacions es van posar en marxa l’estiu del 2015, quan agents de la Guàrdia Civil van detectar a l’aeroport de Barcelona que setmanalment s’estava transportant cap a Alemanya grans quantitats de diners que es declaraven mitjançant el formulari S1 a la duana del Prat.

Concretament, cada dissabte un individu transportava fins a Düsseldorf grans quantitats de diners en efectiu que oscil·laven entre els 90.000 i els 200.000 euros, i que en alguna ocasió havia superat els 300.000 euros. Per tal de justificar aquests trasllats es presentaven llistats de factures emesos per una empresa alemanya, dedicada al subministrament de carn de kebab, a societats espanyoles, la més important ubicada a la província de Barcelona.

Posteriorment, es va descobrir que la majoria eren societats instrumentals, ja que no tenien ni domicili ni centre de treball que demostrés que tenien una vertadera activitat comercial. A més, també es va saber que les persones que s’encarregaven de transportar els diners a Alemanya ni tan sols sortien de l’aeroport.

Paral·lelament, es va descobrir una altra branca de l’entramat societari situada a Alacant, i vinculada a les activitats desenvolupades per l’organització criminal de Barcelona. Els agents van poder comprovar que aquesta organització estava operant des del 2012, i que hauria pogut amagar a hisenda 36 milions d’euros.

En total s’han pogut acreditar 6 delictes contra la Hisenda pública per l’IVA dels exercicis del 2012 al 2017. S’han bloquejat 36 comptes bancaris i productes financers que tenien els principals investigats, amb un saldo de 21.000 euros. A més s’han bloquejat 35 targetes de crèdit en vigor i s’han embargat preventivament cinc immobles d’Alacant, valorats en uns 470.000 euros.

També s’han fet tres registres en tres habitatges de Barcelona, Cervelló i Benidorm on es van intervenir 150.000 euros en efectiu i documentació diversa.

L’operatiu ha comptat amb la participació de l’Europol, que va proporcionar suport tècnic per analitzar telèfons mòbils, ordinadors i dispositius d’emmagatzemat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona