Societat

Susqueda, una revolució al congost de les Guilleries

Una exposició a l’interior del pantà destaca que l’obra dissenyada per Arturo Rebollo va significar una fita hidràulica el 1968

Els visitants a l’interior de l’embassament hi podran fer un ‘tour’ virtual

Una exposició al cor del pantà de Susqueda explica, des d’ahir, com es va construir l’immens embassament entre el 1963 i el 1968. En alguns dels plafons instal·lats a la sala de columnes s’assenyala que l’embassament va capgirar el congost de les Guilleries i va significar una “revolució en enginyeria hidràulica i en la construcció de preses”.

El pantà forma part del complex hidroelèctric Sau-Susqueda-Pasteral, que pren l’aigua del riu Ter. L’Agència Catalana de l’Aigua, representada ahir pel seu director, Jordi Agustí, finança la mostra, en col·laboració amb Enel Green Power (la branca d’energies renovables d’Endesa). El primer generador de la central hidroelèctrica de Susqueda va començar a funcionar el 5 d’octubre del 1967, però el pantà no es va acabar d’omplir fins al 1968.

La mostra repassa els cinc anys de la construcció i la flora i la fauna del riu Ter (gràcies a la col·laboració del Consorci del Ter). Tampoc passa per alt que Susqueda va sepultar l’antic poble i que s’ha convertit en “una barrera natural”, i així es recorda.

Vídeo de 360 graus

També es va presentar ahir un vídeo en 360 graus del complex que, mitjançant un codi QR, permetrà fer una visita virtual tant per la central com per l’embassament per conèixer indrets sorprenents com ara la sala dels estreps. El vídeo ha tingut el suport del Consell Comarcal i d’Enel Green Power. Avui la ciutadania començarà a fer-hi visites, un dissabte al mes.

En la presentació de l’exposició, hi van assistir la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa; la secretària de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat, Marta Subirà; el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat, Pere Palacín; el president del Consorci del Ter, Joaquim Roca, i alcaldes de la Selva com ara els d’Osor (Joan Pla), Susqueda (Eva Viñolas) i Sant Hilari Sacalm (Joan Ramon Veciana).

LA XIFRA

23
peces
del fons històric d’Endesa, corresponent a diferents centrals hidràuliques, complementen la mostra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona