Primers passos per a la creació d'un centre de promoció de l'oli al Priorat

Serà de referència a la comarca i al país

Quan a la comarca de la Conca de Barberà es va proposar crear un viver d'empreses celleristes semblava una aposta agosarada. Tres anys després aquesta iniciativa, capdavantera a Catalunya i a l'Estat espanyol, és tot un èxit i una realitat. Aquest projecte de cooperativisme es va posar en relleu dijous passat al Priorat, en la presentació de l'estudi del Centre de Foment de la Cultura de l'Oli que promou, a Cabacés, el Consell Comarcal del Priorat.

El delegat del govern al Camp, Xavier Sabaté, va ser l'encarregat de presidir l'acte i va destacar «la importància d'iniciatives que ajudin a diversificar l'economia de la comarca, que és model en la promoció del vi» i que a partir d'ara també vol ser un referent de l'oli de qualitat. Per la seva banda, Josep Anton Robles, alcalde de Cabacés i president del Consell Comarcal, va destacar la importància de donar a conèixer el món de l'oli i els beneficis de l'oli d'oliva verge extra. En aquesta línia, el centre, que constarà d'un edifici principal i zona exterior d'oliveres i exposició, inclourà 4 àrees concretes; una dedicada al turisme; una altra a l'ensenyament; al desenvolupament, innovació i promoció de productes oleícoles; i també preveu acollir un viver d'empreses del sector. En el projecte arquitectònic, s'hi han involucrat alumnes i professors de l'Escola d'Enginyeria de la URV. Els tres treballs seleccionats serviran de punt de partida per redactar-ne el projecte executiu.

Vinya i olivera

A més de la vinya a la comarca del Priorat, es cultiven aproximadament 3.275 ha d'olivera i es produeixen cap a 950 tones d'oli d'oliva verge extra amb DOP Siurana. El 2002, gràcies a la incentivació econòmica del programa Leader Plus i a l'ajut econòmic del Consell Comarcal i el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) es va constituir l'Associació d'Oleïcultors del Priorat (AOP), que agrupa 1.290 socis i té com a principal objectiu millorar la qualitat i tipificació de l'oli del Priorat. A més, treballa conjuntament amb l'IRTA que du a terme un programa de millora dels processos productius d'elaboració d'olis.



Girona

Retransmissió radiofònica de la nova Orquestra Filharmonia

Girona
infraestructures

L’R3, R4, R7 i R12 afectades pel robatori de coure reuperen la normalitat

barcelona
MEDI AMBIENT

El govern aposta pel reagrupament de ramats per evitar atacs de l’os bru

Boldís
SERVEIS

Més freqüència de pas en el bus del Parc Nacional d’Aigüestortes

Pobla de Segur
societat

Mor Mari Valldeperas, històrica del voluntariat a Sabadell

societat

900 joves atesos en set mesos al servei d’acompanyament emocional del govern

barcelona
Girona

El PSC, indignat per la pèrdua de línies a La Baldufa

Girona
MEDI AMBIENT

El pàrquing regulat per accedir al pantà de Sau es reactivarà el dia 22

Sau
Medi Ambient

El pantà de Sau s’omple de curiosos per tornar a veure l’església envoltada d’aigua

barcelona