Societat

Les Planes celebra el canvi de nom de plaça Espanya per 1 d’Octubre

Més d’un centenar de persones van assistir a l’acte de descobriment de la placa

Va haver-hi parlaments de l’ANC, JxCat i un vídeo de Puigdemont

Més d’un centenar de persones van assistir ahir a l’acte de descobriment de la placa de la nova plaça 1 d’Octubre a les Planes d’Hostoles, una plaça que fins al canvi del nom es deia plaça d’Espanya. L’alcalde del municipi, Eduard Llorà, va dir que el canvi de nom és “un reconeixement a aquest poble, que va fer possible que hi hagués un referèndum sense que les institucions pràcticament hi féssim res. Ells, la gent, són els grans propietaris d’aquest èxit i de la gran derrota de l’Estat espanyol, que va fer el ridícul més gran de la seva història en voler-lo aturar.”

Per Llorà, l’1 d’octubre i els fets posteriors han demostrat dues coses: “Primer, que l’Estat espanyol té por de la voluntat del poble i, segon, que no ens poden aturar si el poble està unit.” L’alcalde va demanar als diputats de JxCat al Parlament que van assistir a l’acte (Gemma Geis i Francesc Ten) que facin tot el que estigui a les seves mans per mantenir la unitat dels independentistes.

Per la seva banda, Ten va recordar que l’1-O “la ciutadania es va fer seva la república i, per tant, amb aquest canvi de nom, la ciutadania es fa seva també la voluntat de continuar en aquest camí.” Va destacar també que el nom vell de l’espai aboca un concepte que ara la ciutadania veu com a negatiu: “Estat espanyol i repressió” per un de positiu: “1 d’octubre, poble, ciutadania i la voluntat de decidir.” En el seu parlament va admetre que el procés cap a la plena independència encara no ha acabat: “Tenim dificultats per vèncer, tenim exiliats i presos, encausats, un estat que no afluixa... però hem fet molt de camí. Ens falta un tram, però el farem mentre hi siguem.”

A l’acte va participar Montse Puigdemont, germana del president i representant de l’Associació Catalana pels Drets Civils. Puigdemont va dir que posar noms de l’1-O a les planes permet “recordar un fet transcendental, homenatjar tota la gent que ho va tirar endavant (uns els tenim pels noms, però n’hi ha milers d’anònims), i també és recordar els valors que volem. Valors com ara la llibertat o la democràcia”.

A més d’altres parlaments, a càrrec del regidor del PDeCAT Marc Puig; el president d’ANC a les Planes, Pere Boix; Joaquim Arnau, tresorer de l’ANC, i de Núria Batallé, presidenta d’Òmnium Garrotxa, va passar-se un vídeo del president Carles Puigdemont en què va encoratjar els veïns de les Planes a continuar avançant i va felicitar-los per l’iniciativa. Va desitjar també poder visitar “ben aviat” la plaça 1 d’Octubre de les Planes i “gaudir-la”.

LA FRASE

L’Estat espanyol ha demostrat que té por de la voluntat del poble; no ens poden aturar si estem units
Eduard Llorà
alcalde de les planes


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona