Societat

El Prat es blinda contra les vagues

reunió ·

Les administracions analitzen la capacitat de l’aeroport abans de fer front a l’època forta de les vacances

Es vol evitar la imatge de llargues cues de l’any passat

Alerta per dues convocatòries de vaga

Consum reforça el seu dispositiu per millorar l’atenció als usuaris

L’any passat, l’aleshores delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va trigar una setmana a valorar les cues que es formaven a l’aeroport del Prat per la falta de personal de la Guàrdia Civil en el control de passaports. Van ser les primeres imatges d’aglomeracions que es van repetir al llarg d’una primavera i un estiu negres i que van durar fins a mitjan agost. Previnguts contra el desastre de l’any passat i per evidenciar el canvi de gestors en el govern d’Espanya, la delegada a Catalunya, Teresa Cunillera, va liderar ahir una reunió de totes les administracions implicades al Prat amb l’objectiu de supervisar els dispositius que s’han posat en marxa per fer front a la temporada d’estiu i assegurar-se que hi ha una bona capacitat de reacció a possibles incidències que poden alertar el normal funcionament de la instal·lació aeroportuària.

Entre les mesures que s’han aplicat per agilitar el trànsit de passatgers hi ha el funcionament de 60 màquines que llegeixen els passaports i el reforç del personal d’atenció als passatgers, segons va explicar Cunillera. La delegada va assegurar que de moment l’estiu és un “èxit” i va manifestar el seu compromís de continuar treballant de manera coordinada amb la resta d’administracions.

La capacitat de resistència del Prat es posarà a prova ben aviat per la convocatòria de vaga del personal de terra d’Iberia, l’últim cap de setmana de juliol i el primer d’agost, i per la vaga convocada a Ryanair per a dimecres i dijous de la setmana vinent. En canvi, l’amenaça dels controladors aeris i els pilots de Vueling s’ha esvaït del tot els últims dies. Precisament ahir, el personal de Vueling va signar un preacord amb l’empresa per al nou conveni col·lectiu després de més d’un any de negociacions.

Amb relació a la vaga de Ryanair i Iberia, el Departament d’Empresa ha demanat a les respectives companyies que informin de les mesures adoptades per afrontar les possibles afectacions. El dispositiu que l’Agència Catalana de Consum ha posat en funcionament aquest estiu al Prat per atendre i garantir els drets dels usuaris de les companyies aèries és una de les qüestions que es van tractar en la reunió d’ahir a la tarda. Consum ha previst un reforç de personal i una millora dels canals d’informació a l’usuari.

En la trobada d’ahir de la comissió de seguiment de l’aeroport van acompanyar Cunillera la directora de l’aeroport, Sonia Corrochano; els alts comandaments policials; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, entre d’altres.

En sortir de la reunió, el representant municipal va ser molt gràfic dient que allò que es pretén és evitar que es repeteixin “les imatges d’altres estius” per les molèsties que això suposa per als usuaris i per la imatge que es difon de Barcelona. Tot i això, Pisarello va reconèixer que les amenaces de vaga poden pertorbar el normal funcionament de l’aeroport i va explicar que s’ha fet tot el possible perquè hi hagi el mínim impacte possible.

Millor que fa un any

Per la seva part, el conseller Damià Calvet va lloar la convocatòria de la reunió d’ahir i es va mostrar convençut que estan “més ben preparats que en ocasions anteriors”.

Calvet ja havia parlat al migdia de política aeroportuària per afirmar que el Departament està “molt pendent del dia a dia” de l’aeroport del Prat i reiterar que una de les “reivindicacions permanents” del govern és la gestió “descentralitzada” i “individualitzada” de les infraestructures.

El conseller també va aprofitar per reclamar a la Unió Europea que creï una regulació perquè les vagues de controladors en un estat membre no afectin els vols que no tenen origen o destinació a aquell país, com ja han demanat les companyies. El conseller va exigir al govern espanyol que defensi aquest canvi legal davant les institucions europees a la vegada que va demanar a Foment que “asseguri una dotació adequada” de personal per al centre de control del Prat.

“Fins dijous no podrem tornar a Barcelona”

L’Enric és un del 14.300 passatgers de Vueling que dilluns van quedar afectats per les cancel·lacions de vols que va provocar la tempesta sobre l’aeroport del Prat de Llobregat. En comunicació amb aquest diari des de Londres, l’Enric va explicar ahir que el seu pla de viatge era embarcar en un aparell de la companyia Vueling dilluns al vespre a l’aeroport londinenc de Gatwick, des d’on s’havia d’enlairar en destinació a Barcelona a les nou del vespre i que un parell d’hores abans els van avisar que s’havia cancel·lat. “Ens van donar l’opció de retornar-nos els diners i que ens busquéssim la vida o canviar el bitllet per un vol que ha de sortir dijous a les nou del matí des del mateix aeroport”, va explicar l’Enric, que va optar per aquesta segona opció.

La nit de dilluns, la van passar en un hotel de Brighton, on els van anar a buscar ahir al matí per passar-se el dia a la terminal de Gatwick “sense possibilitat de tenir informació directa de Vueling perquè no tenen cap lloc on poder-s’hi adreçar”, segons va explicar el passatger. “Tampoc ens va saber informar què havíem de fer el servei telefònic de la companyia, que ens va atendre amb molta amabilitat però sense resoldre’ns res.” Finalment, a les sis de la tarda d’ahir, un altre autocar va recollir l’Enric i uns cinquanta passatgers més per portar-los a un altre hotel.

La tempesta de dilluns va causar la paralització del Prat durant 45 minuts. Vueling va cancel·lar 29 vols i l’afecte dominó d’aquest fet va acabar afectant tota la xarxa de la companyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona