Societat

Els taxistes mantenen el col·lapse indefinidament

La vaga provoca llargues cues per agafar l’Aerobús i el metro a l’aeroport del Prat

L’associació Élite Taxi no es fa responsable de cap acte que pugui passar als “carrers”

Centenars de taxistes han decidit aquest matí, en una assemblea celebrada a Barcelona, mantenir indefinidament la vaga contra la concessió de llicències de VTC i els talls de trànsit al centre de la ciutat i en els accessos a l’aeroport, bloquejant els carrers amb els seus vehicles.

Els taxistes han donat suport majoritari a mantenir la vaga indefinida fins que el govern espanyol atengui les seves reivindicacions i aprovi una limitació de les llicències de VTC (lloguer de vehicles amb conductor), que fan servir les companyies Uber i Cabify.

Les mobilitzacions de taxistes responen a la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de mantenir la suspensió del reglament metropolità que restringeix la concessió de llicències de VTC a Barcelona, fet que ahir va motivar que el col·lectiu endurís les seves protestes, col·lapsant el centre de Barcelona i els accessos a l’aeroport.

Centenars de taxistes han passat la nit amb els seus vehicles immobilitzats a la calçada de la Gran Via de Barcelona, entre els carrers Entença i Girona, i, segons han acordat a l’assemblea d’aquest matí, mantindran indefinidament aquesta protesta per seguir col·lapsant el trànsit al centre de la ciutat, a l’hora que mantenen la vaga, en plena temporada turística.

Així doncs, mentre la graella de taxis de la Terminal 1 de l’aeroport del Prat es troba pràcticament buida aquest dissabte, les cues per agafar l’Aerobús i comprar els bitllets per entrar al metro s’han anat fent més llargues a mesura que ha avançat el matí. “Ens resulta un inconvenient, és clar, perquè haurem de caminar una milla per arribar a l’hotel”, deia un turista d’Orlando, desconcertat per la situació, mentre un dels taxistes li suggeria una ruta, Google Maps en mà, per estalviar-se la caminada.

A l’assemblea, celebrada al passeig de Gràcia de Barcelona, just al costat de la calçada que tenen bloquejada, els taxistes han cridat a no cessar les reivindicacions i han assegurat que l’atur està sent secundat pel 100% del col·lectiu.

També han fet una crida a la resta de taxistes d’Espanya perquè se sumin a les seves mobilitzacions, després de celebrar que el col·lectiu de Madrid hagi decidit secundar també la vaga.

Segons portaveus dels taxistes, entre els vehicles immobilitzats a la Gran Via, els que tallen els accessos a l’aeroport i un grup de “piquets” mòbils, són ja prop de 4.000 els cotxes que s’han mobilitzat.

A ells se sumaran en les pròximes hores 300 taxis més procedents de Sevilla i efectius que arribaran a Barcelona des del País Basc i de poblacions catalanes com Vilanova i la Geltrú (Garraf) o Mataró (Maresme).

“Aquesta lluita és de tots”, ha afirmat el portaveu d’Élite Taxi, Alberto Álvarez, que ha demanat als taxistes un aplaudiment per a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, pel suport que està demostrant a les seves reivindicacions.

En declaracions a la premsa després de l’assemblea, Álvarez ha anunciat la intenció dels taxistes de “seguir fins al final” i ha emplaçat el govern espanyol a atendre les seves reivindicacions aprovant un decret llei que modifiqui els articles de la llei per restringir la llicències de VTC, com ja va fer el reglament de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que els jutges han suspès.

Álvarez ha afegit que “si és necessari arribar a la vaga de fam, s’arribarà”, i que la seva lluita és “per tots els treballadors del país, no només pels taxistes”. Als turistes i ciutadans que es queixen dels efectes de la vaga, Álvarez els ha preguntat “què farien ells si els volguessin arrabassar el futur de les seves famílies”.

Segons han informat fonts del govern català, per seguir de prop l’evolució de les mobilitzacions del sector del taxi, els consellers de Presidència, Elsa Artadi, i d’Interior, Miquel Buch, han decidit no acudir aquest matí a Brussel·les a acompanyar l’expresident català Carles Puigdemont en la seva compareixença davant la premsa, després de tornar des d’Alemanya a la seva residència a la localitat de Waterloo, al costat d’altres membres del govern.

No es fan responsables

De la seva banda, l’associació Élite Taxi ha emès un comunicat en el qual afirma que no es fa responsable de cap acte que pugui passar als “carrers” i ha culpat el ministre de Foment, José Luis Ábalos, de “la situació d’alarma creada després de l’inexplicable interlocutòria del TSJC” que manté la suspensió del reglament de VTC.

També han fet una crida a “tots els taxistes d’Espanya” a manifestar-se contra el ministeri i a “exigir solucions immediates” a la seva situació.

Uber i Cabify fan una crida el govern espanyol a “recuperar el control dels carrers”

La patronal Unauto VTC, que representa les empreses Uber i Cabify, ha condemnat “l’onada de violència del sector de taxi” de Barcelona i les “incomptables agressions a conductors i passatgers de VTC, inclosos “trets amb armes de foc a un vehicle i un altre cotxe bolcat a l’aeroport del Prat”.

En els dos casos els Mossos d’Esquadra investiguen els fets, han explicat en un comunicat. Segons aquesta associació el govern espanyol i l’Ajuntament de Barcelona “han perdut el control dels carrers” a Barcelona i no són capaços de “garantir la seguretat als ciutadans.

En el comunicat, avisen que els “disturbis s’estan estenen” a altres ciutats de l’estat i els taxistes han “començat a col·lapsar” els principals nusos de comunicació. “Esperem sincerament que l’Estat no cedeixi al xantatge dels violents, que no han dubtat a posar en risc la vida dels ciutadans per protegir el seu monopoli”, conclou Unauto VTC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt