Societat

El Suprem espanyol estableix que un tocament no consentit és abús sexual

L’alt tribunal fixa doctrina

Determina en una sentència que aquests tipus de contactes han de deixar de ser tipificats només com un delicte de coaccions lleus

Qualsevol acció que impliqui un contacte corporal no consentit amb el propòsit d’obtenir una satisfacció sexual ha de ser considerat un delicte d’abusos i no de coaccions lleus. Així ho estableix el Tribunal Suprem espanyol en una sentència dictada ahir amb què fixa una nova doctrina respecte a aquests tipus de conductes en considerar que són un atac a la llibertat sexual de la persona que les pateix. El delicte d’abús sexual (article 181 del Codi Penal) està castigat amb pena de presó d’un a tres anys o multa de 18 a 24 mesos, mentre que pel delicte de coaccions (172.3) es preveuen penes de multa d’un a tres mesos.

La sala Penal, que fixa aquests nou criteri, recorda que el tipus penal de l’abús sexual exigeix com a requisits un element objectiu de contacte corporal, tocament impúdic o qualsevol altre exteriorització amb significació sexual.

Els magistrats expliquen que “aquest tipus de contacte corporal pot ser executat directament pel subjecte actiu sobre el subjecte passiu o pot ser ordenat pel primer perquè el subjecte passiu ho faci sobre el seu propi cos sempre que el mateix sigui imposat”. Hi afegeixen que “requereix també un element subjectiu que fa al·lusió a l’ànim o propòsit d’obtenir una satisfacció sexual a costa d’un altre”.

Per la sala, si concorren aquests requisits, “encara que el fet hagués estat momentani seria delicte d’abús sexual de l’article 181 del Codi Penal i no de coaccions castigat en el 172.3”.

L’alt tribunal espanyol fixa aquest criteri en una sentència en què desestima el recurs d’una dona contra la dictada per l’Audiència de Còrdova que va confirmar l’absolució d’un home acusat d’abús sexual i aclareix que en aquest cas no aplica la nova doctrina perquè els fets provats no expressen amb suficient claredat les dades fàctiques precises per concloure l’existència del delicte. Els fets van passar en un bar de Villanueva (Còrdova) l’agost del 2015 quan l’acusat va tocar momentàniament la zona del pit i de la cintura a la recurrent en intentar agafar les claus del bany de dones després d’haver-la seguit fins allà i intentar entrar a dins amb ella. El Suprem indica que els fets provats “són insuficients per fonamentar una condemna per aquests delicte, ja que no recullen ni la naturalesa sexual del comportament ni el requisit subjectiu que exigeix l’abús sexual”.

LA XIFRA

1-3
anys
de presó és el període amb què està penat el delicte d’abús sexual recollit en l’article 181 del Codi Penal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt