Societat

El govern obrirà cinc centres més per a menors estrangers

Les administracions i les entitats pacten fer-ne un seguiment diari

Encara dormen en casernes dels Mossos

La directora d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (Dgaia), Georgina Oliva, va anunciar ahir que el govern vol obrir en breu cinc centres d’emergència més, dos a la demarcació de Barcelona i un a cadascuna de les altres tres, que serveixin de porta d’entrada al sistema de protecció als menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya, segons recull l’ACN. Un dels equipaments ja podria entrar en funcionament aquesta mateixa setmana. És previst que en aquests centres es facin les revisions mèdiques i un primer anàlisi de la situació de cada jove per després derivar-los al punt d’acolliment del sistema de protecció. Oliva va fer l’anunci després de la primera reunió diària que des d’ahir es fa de manera coordinada entre diversos departaments del govern, els Mossos d’Esquadra i entitats del tercer sector per abordar l’emergència “en un marc de màxima col·laboració”. “Es tracta de treballar coordinadament la integració als nostres municipis d’aquests joves que han vingut per quedar-se”, va dir Oliva. L’objectiu de les reunions és cercar un equipament d’acollida digne per als menors que arriben sols a Catalunya però de manera coordinada.

La directora de la Dgaia va reconèixer que l’increment sobtat d’arribada de nous menors els ha desbordat i ha fet difícil generar noves places d’acollida, i que això ha generat imatges com ara la de nois dormint a les comissaries per falta de places. Segons va explicar Oliva, en dos anys s’ha multiplicat per quatre l’arribada de menors estrangers no acompanyats, que ha passat dels 600 del 2006 als 2.200 d’aquest any, de moment, i que això ha dificultat molt poder donar una resposta adequada a l’emergència.

Tot i que més d’un 85% dels menors que arriben són nois, s’està detectant també un increment en l’arribada de noies, que necessiten un tractament especialitzat perquè, a la doble vulnerabilitat de ser menors i immigrants, s’hi afegeix una triple vulnerabilitat per qüestió de sexe.

“Generar un centre d’acolliment comporta entre mig any i un any de feina i nosaltres n’estem creant un a la setmana”, va explicar Oliva. En relació amb les característiques dels nous centres d’emergència, sobre els que Georgina Oliva no va voler avançar gaires detalls fins a tancar els acords necessaris, la directora del centre d’atenció als menors va explicar que tindran una capacitat màxima d’acollida d’uns 100 nois i noies en la línia de l’aposta feta fins ara per equipaments no gaire grans. “En altres comunitats s’ha apostat per centres de 500 places, però nosaltres apostem pels petits per garantir la màxima personalització en l’atenció i l’acollida dels infants”, va dir.

Per millorar tots els processos, Oliva va reclamar a l’Estat “transparència i informació” sobre la xifra real de menors que arriben al país perquè les diferents comunitats puguin planificar les seves accions d’acollida amb antelació i que la partida pressupostària de 40 milions d’euros es reparteixi en funció del nombre real de menors atesos i no per les xifres d’arribades que té la policia espanyola.

Per la seva banda, la consellera de Justícia, Ester Capella, va assegurar ahir que la Generalitat treballa per donar una “respost immediata i acurada” a la situació “d’emergència” dels menors no acompanyats.

LA FRASE

Generar un centre d’acolliment comporta entre mig any i un any de feina i nosaltres en fem un a la setmana
Georgina Oliva
Directora de la DGAIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona