Societat

Tercer espai públic de Lloret batejat amb nom de dona en l’últim mig any

Després del reconeixement a Càndida Masgrau i Madona Sicardis de Montsoriu, el ple bateja una plaça de Fenals amb el nom de Maria Llimona

L’Ajuntament de Lloret de Mar vol pal·liar el desequilibri en el nomenclàtor del municipi en favor dels homes. En un acord unànime del ple, el consistori va decidir ahir al vespre batejar una plaça del barri de Fenals amb el nom de Maria Llimona i Benet, autora noucentista d’unes escultures als jardins de Santa Clotilde. És el tercer cop en mig any que l’Ajuntament dona un nom femení a un espai de la vila.

La regidora de Serveis Centrals i responsable municipal de l’arxiu, Lluïsa Baltrons (CiU), assenyala que l’equip de govern (CiU, el PSC i ERC-Avancem) ha volgut “normalitzar” el fet que hi hagi noms de dones als carrers i places. “Fins ara, els noms de dones corresponien sobretot a santes, i volem reconèixer altres persones que han tingut vincles amb Lloret”, afirma.

Mesos enrere, l’Ajuntament es va adreçar als responsables del Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar (SAMLM), que van facilitar-li una llista amb una dotzena de noms vinculats al poble. Llimona donarà nom a una plaça del barri de Fenals, situada entre els carrers Montevideo, Mèxic i l’Havana.

Maria Llimona (Barcelona, 1894-1985) és l’autora “del conjunt de cinc sirenes de bronze d’estil botticellià que decora l’escalinata dels jardins de Santa Clotilde, projecte realitzat durant deu anys (1939-1949)”, segons el repàs biogràfic de Sílvia Muñoz d’Imbert facilitat pel SAMLM. Llimona és filla de l’escultor Josep Llimona i la dona del pintor Domènec Carles.

El ple ja havia reconegut dues dones més. Al març, havia batejat un vial públic amb el nom de Càndida Masgrau (1915-1975), la primera resident del barri de Puigventós. Al juliol, la plaça a tocar de l’arxiu administratiu de Lloret havia estat dedicada a Madona Sicardis de Montsoriu, la primera dona rellevant de la història de la vila, al segle XI. Segons l’aplicació carrersdedones.cat, de l’Institut Català de les Dones, a Lloret hi ha una quinzena de carrers, places o avingudes femenins.

De costat

Com és costum, Baltrons, quarta tinenta d’alcalde, es va asseure ahir al costat de l’alcalde, Jaume Dulsat. La regidora prepara una llista independent per al 2019 al marge del PDeCAT. Més d’un grup es va referir en el ple a “la crisi” de l’equip de govern per les discrepàncies a CiU.

LA FRASE

Els carrers de Lloret destil·len masculinitat i hem de buscar figures amb lligams al poble per reconèixer-les
Lluïsa Baltrons
REGIDORA DE SERVEIS CENTRALS I RESPONSABLE MUNICIPAL DE L’ARXIU

Papers pendents en 800 HUT

El regidor responsable de l’acció de govern de Lloret, Jordi Sais (CiU), va revelar que uns 800 habitatges d’ús turístic (HUT) dels 2.918 “autoritzats” encara no han presentat la documentació necessària que els cal per mantenir l’activitat. Això podria fer que perdessin la llicència.

Segons l’ordenança aprovada pel ple de Lloret al mes de març, els establiments han d’incloure un rètol a l’entrada –de l’edifici o de l’habitatge– amb un codi QR amb el qual els inspectors podran saber el tipus de llicència i qui és l’amo o l’empresa gestora, entre altres requisits. Jorge Hernández (Ciutadans) va dir que a l’estiu havia rebut queixes per l’actitud d’alguns clients d’HUT.

El ple va rebutjar un recurs presentat contra l’aprovació inicial del pla especial d’HUT, aprovat al maig. El regidor d’Urbanisme, Joan Bernat (ERC-Avancem), va dir que el procediment acabarà quan la comissió d’Urbanisme emeti un veredicte sobre el pla (a l’octubre, segons va dir Sais). El pla preveu un increment d’HUT d’uns 400 locals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona