Societat

El ministeri de Sanitat porta a la Fiscalia l’associació de Balaguer que promou un remei “miraculós” per a l’autisme

El departament acusa l’entitat de promoure un producte que s’anuncia com a cura de diferents patologies, entre les quals l’autisme

La titular del Sanitat, María Luis Carcedo, avisa que el govern “no es quedarà impassible” davant l’actuació de persones que facin “publicitat enganyosa o frau” amb remeis

El ministeri espanyol de Sanitat ha denunciat aquest dijous davant la Fiscalia l’associació Dolça Revolució per promoure un producte que s’anuncia com a “remei” per a la curació de diverses patologies, entre les quals l’autisme.

El departament ha posat en coneixement del ministeri públic una relació de fets sobre la venda i publicitat d’aquest producte químic perquè investigui si s’ha comès algun delicte contra la salut pública. El clorit de sodi (batejat com a MMS, suplement mineral miraculós per les seves sigles en anglès) està prohibit des del 2010 per l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS).

Segons fonts jurídiques consultades per l’agència Efe, en aquesta relació dels fets s’inclou un informe emès aquest dimecres per l’AEMPS que conclou que l’MMS es presenta amb “suposades propietats curatives” que “manquen totalment de base científica”. A més, alerta que el suposat remei “posa en risc la salut dels consumidors”, tal com ho evidencien els nombrosos casos de reaccions adverses, algunes de les quals greus, segons l’agència.

L’informe assenyala que és per aquest motiu que diferents autoritats sanitàries han prohibit la seva comercialització i ha advertit els consumidors que deixin de prendre’l de manera immediata.

La titular de Sanitat, María Luisa Carcedo, ha anunciat aquest dijous a la comissió de Salut del Senat que l’executiu “no es quedarà impassible” davant l’actuació de persones que facin “publicitat enganyosa o frau” amb remeis per a malalties. “Avui mateix presentarem una denúncia pel risc per a la vida i per a la salut que suposa la venda o publicitat del producte”, ha avançat. Carcedo ha dit que volen que la justícia actuï contra Josep Pàmies i l’entitat Dolça Revolució per promoure i fer publicitat d’un producte que “cura l’autisme”. La ministra ha subratllat que l’objectiu és “protegir la salut de les persones”.

Expedient sancionador

Dolça Revolució va organitzar un acte diumenge a Balaguer sobre l’autisme i el Departament de Salut ja va obrir un expedient sancionador. Salut havia advertit els organitzadors que no estava permès fer-lo. Des de la conselleria van recordar que el producte que promou l’associació “és nociu per a la salut si s’ingereix” i, a més, està prohibit des del 2010 per l’Agència Espanyola del Medicament.

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha afirmat aquest dijous que és “enormement arriscat, per no dir paraules majors, jugar amb la salut i l’esperança de la gent en moments difícils i això no es pot tolerar de cap manera”.

Preguntat per aquesta qüestió en una roda de premsa, Guix ha recordat que el departament de Salut ha obert un expedient sancionador a l’associació de Josep Pàmies i preveu que el procés es resolgui “amb sancions importants”, si bé ha puntualitzat que no depèn de la secretaria que dirigeix sinó de la Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària.

“Inquisició”

De la seva banda, Dolça Revolució lamenta que l’amenacin amb una sanció que pot anar dels 90.000 als 1.000.000 euros “ pel simple fet de pretendre col·laborar en la difusió d’un acte públic, on Gregorio Placeres, químic mexicà, volia donar a conèixer el seu mètode per ajudar a nens malalts d’autisme”. L’associació afegeix que “les pressions que va rebre l’entitat organitzadora van ser tantes, que van decidir cancel·lar l’acte”.

L’entitat denuncia que aquesta amenaça de sanció “ve precedida d’una multa per incompliment de la Llei d’etiquetatge”. Segons Dolça Revolució, darrere aquestes sancions hi ha “una clara intenció” de “destruir una entitat que s’atreveix a qüestionar si els interessos de polítics i d’algunes empreses farmacèutiques són els mateixos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró