Societat

Catalunya, a la cua en l’aplicació de l’agreujant de gènere

Un estudi afirma que en un 67% de sentències s’aplica aquest càstig, aprovat el 2015, en cometre un delicte contra una dona, sigui o no parella

Alerten de “notables diferències” entre comunitats

Catalunya és a la cua en l’aplicació de l’agreujant de gènere per part dels tribunals. Així es constata en un estudi elaborat per experts de l’Observatori Contra la Violència Domèstica i de Gènere del CGPJ, difós ahir. En la investigació, s’afirma que en un 67% de les sentències analitzades (24 del total de 36) entre el 2016 i el 2018, les audiències provincials admeten la petició d’aquest increment del càstig perquè s’ha comès per l’odi a la dona, independentment del vincle personal.

La reforma del Codi Penal del 2015 va incloure l’agreujant de gènere per complir amb els mandats de la Convenció del Consell d’Europa i del Tractat d’Istanbul del 2011. Augmenta el nombre de la seva aplicació a l’Estat espanyol, però els experts alerten que hi ha “notables diferències” en l’aprovació d’aquest agreujant en les comunitats. Detallen que els tribunals d’Aragó, el País Basc i les Canàries les aproven totes, mentre que els d’Extremadura i Catalunya (amb un i tres casos, respectivament) no en van validar cap.

La penalista Laia Serra va afirmar ahir que aquesta falta d’aplicacions de l’agreujant de gènere respon a un “biaix ideològic” de jutjats i tribunals catalans, com –va recordar– passa amb les ordres de protecció de dones, en què Catalunya lidera les denegacions amb un 46% dels casos. Amb tot, Serra va qualificar de “positiu que finalment aquestes agressions masclistes també es valorin fora de l’àmbit de la parella”. Va afegir que el repte és que no només s’apreciïn en els delictes més greus, sinó en el 90% dels casos, que són coaccions i contra la integritat, i que la llei 1/2004 abraci tots els casos, no només la violència en la parella.

Més suport a les víctimes de tràfic d’éssers

Prop de 40 entitats i partits polítics donen suport a l’acció col·lectiva Dones amb Drets , promoguda per l’associació Genera i presentada ahir a Barcelona, amb motiu del Dia Europeu Contra el Tràfic d’Éssers Humans. La campanya reivindica, a través d’un decàleg i un vídeo, els drets de les dones víctimes del tràfic d’éssers humans forçades a prostituir-se. Es denuncia la seva desprotecció institucional, ja que només s’aborda des del punt de vista policial, i es reclama que aquestes víctimes s’equiparin a les de violència masclista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona

Els àvis i les àvies porten el seu passat al Bosc de la Pabordia

girona
enogastronomia

La sommelier Anna Casabona queda tercera al campionat estatal

Sant Sadurní d’Anoia
societat

El Maresme actualitza el protocol de violències masclistes

premià de mar
societat

Gala solidària a l’Hotel Marina Badalona

Badalona

Salut activa la xarxa hospitalària Lleida-Pirineu

Lleida