Societat

L’Hospital del Mar prova amb èxit la tècnica del gangli sentinella en càncer de pròstata

La validació d’aquest procediment permetrà intervencions menys agressives i recuperacions més fàcils dels pacients

Un estudi de l’Hospital del Mar de Barcelona ha demostrat que la tècnica del gangli sentinella, que ja s’utilitza en càncer de mama o en melanomes, també pot ser beneficiós en càncer de pròstata. En una trentena de casos s’ha utilitzat la tècnica, consistent en injectar al tumor una molècula radioactiva o bé un colorant que drena a través dels conductes limfàtics cap als ganglis limfàtics . Així es pot localitzar el primer gangli de drenatge del tumor, que té una probabilitat més gran d’haver rebut cèl·lules tumorals.

En els casos analitzats i que han donat un resultat negatiu al gangli sentinella, no s’ha trobat cèl·lules canceroses en cap altre gangli. S’obre la porta, doncs, a intervencions menys agressives i recuperacions més fàcils.

Dels 35 casos que s’han estudiat fins ara, 16 ja tenen resultats definitius i entre aquests, el 100% dels casos en què el gangli sentinella no contenia cèl·lules tumorals, cap altre gangli resultava afectat per cèl·lules canceroses.

Per això, José Maria Abascal, uròleg, considera que els resultats de la tècnica són ’’esperançadors’’ perquè podrà evitar tots els ganglis limfàtics propers a la pròstata i per tant, es reduiran els problemes associats a aquestes intervencions, com són les lesions als vasos sanguinis o als nervis de la regió de la pelvis que a la llarga poden afectar l’aparell locomotor o provocar trombosis.

Segons ha explicat el promotor de l’estudi, Lluís Fumadó, s’havia comprovat que amb l’extirpació dels ganglis es donaven molts problemes i que qualsevol tractament més dirigit, anant a buscar els ganglis que tenen més probabilitat d’intervenció, es pot millorar el pronòstic.

Fumadó destaca que la intervenció actual, per laparoscòpia, permet analitzar si hi ha afectació de cèl·lules canceroses en aquest gangli sentinella, localitzat gràcies al líquid injectat. Si no hi ha afectació, es poden evitar tractaments complementaris com la radioteràpia o altres intervencions.

Fumadó ha recordat que l’objectiu final és provar que en aquests pacients, se’ls podrien fer una intervenció ’’menys agressiva’’ i per tant, donar possibilitats a una recuperació ’’més propera i sense tantes complicacions’’.

Aquesta tècnica ja es fa servir en càncers com el de mama o en melanomes, però l’estudi de l’Hospital del mar representa una iniciativa pionera a tot l’estat espanyol i que de moment, estan avaluant a pocs centres europeus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt