Societat

Una sivella en forma de granada provoca l’alerta per un possible explosiu a les estacions de Sants i Atocha

Els Mossos han estat alertats per la seguretat d’Adif perquè havien vist un objecte sospitós, que ha resultat ser fals, i han activat el protocol per fer comprovacions, tot i que amb retard

S’han desallotjat dos trens de les vies 3 i 4 a Barcelona i també l’estació d’Atocha a Madrid

Adif obre una investigació a l’empresa de seguretat per saber què ha fallat
Els Mossos consideren que hi ha hagut un error en els protocols i demana explicacions a Adif

La circulació de trens a l’estació de Sants de Barcelona s’ha vist afectada aquest dimecres al matí per l’alerta d’un possible artefacte explosiu, que ha resultat ser fals. Els Mossos han desallotjat dos trens AVE a les vies 3 i 4 i han procedit a activar els TEDAX que estan inspeccionant la zona per comprovar si es tracta d’una falsa alarma o no. Els Mossos han informat que han rebut un avís cap a les 8h perquè la seguretat d’Adif havia vist per escàner “un objecte amb forma de possible artefacte explosiu”.

L’objecte sospitós detectat a Sants era un cinturó amb una sivella amb forma de granada . Els Mossos han difós la imatge que s’ha vist a través de l’escàner, en què es pot veure efectivament una espècie de granada.

El dubte, segons ha informat el comissari dels Mossos Joan Carles Molinero en roda de premsa, és “si hi ha hagut negligència o irregularitat”, ja que la dona que portava un objecte sospitós ha agafat un tren a les 7.40h i la seguretat del TAV no ha avisat els Mossos fins a les08.02h.

Obertura de diligències

Els Mossos han obert diligències informatives i han convocat una reunió urgent amb Adif on també s’ha convidat a Renfe per fer “una revisió exhaustiva dels protocols”. Si bé consideren que són “suficients”, afirmen que “alguna cosa ha fallat en els protocols”.

La circulació de trens s’ha vist afectada, tot i que finalment s’ha reprès la circulació en la majoria de vies, excepte la 3 i la 4. Però el pas dels combois s’ha vist alterat, amb nombrosos retards. També hi ha hagut aglomeracions a l’estació per poder accedir als trens d’alta velocitat.

A les 9.49h, els Mossos han anunciat que s’estaven restablint els serveis a Sants en un nou tuit.

I a les 10.28h, en un altre tuit, la policia catalana ha anunciat la finalització del dispositiu de l’estació de Sants.

A les 10h, des d’Adif i Renfe s’ha alertat del desallotjament i l’aturada de circulació de trens a l’estació d’Atocha. La policia espanyola ha fet les comprovacions pertinents després que a Sants no es localitzés ni la passatgera ni la maleta sospitosa. Per això s’ha decidit desallotjar l’estació d’Atocha , en constatar que la passatgera ja no estava a Barcelona i que viatjava cap a Madrid.

La Policia Nacional ha fet les comprovacions pertinents i ha constatat que l’objecte no era perillós . Per això s’ha donat el dispositiu per finalitzat.

Investigació oberta a Adif

La companyia Adif ha obert una investigació interna per aclarir possibles errors en el control d’accés als trens d’alta velocitat de l’estació de Sants de Barcelona, on aquest matí ha sortit un tren que portava a bord una passatgera amb un objecte sospitós a la seva maleta.

Segons ha informat a Efe un portaveu de la companyia ferroviària, la investigació es durà a terme en col·laboració amb l’empresa Prosegur, que és l’encarregada de la seguretat privada que controla els accessos als trens de l’alta velocitat a l’estació de Barcelona-Sants.

En el cas que es detectin negligències o errors en els controls, Adif adoptarà les “mesures adequades” per solucionar-los i, si és necessari, revisarà els protocols d’actuació davant la presència d’objectes sospitosos o actituds que puguin constituir una amenaça per a la seguretat de la línia d’alta velocitat.

La investigació se centrarà a aclarir l’actuació dels vigilants de seguretat aquest matí, quan a través d’un escàner han detectat una maleta que portava un objecte que semblava una granada de mà, però que finalment s’ha comprovat que no era més que una sivella amb aquesta forma.

El retard a donar avís a la policia catalana per part dels equips de seguretat ha facilitat que la passatgera amb la maleta sospitosa es muntés en un tren, que ha partit en direcció al seu destí, Madrid.

El tren havia d’arribar a l’estació madrilenya a les 10.15 hores, però minuts abans, per ordre de la Policia Nacional, el personal d’Adif ha començat a evacuar als ciutadans que es trobaven a l’estació.

Els trens amb destinació a Madrid han estat detinguts abans d’arribar i la policia ha inspeccionat la maleta sospitosa, la qual cosa li permès comprovar que l’objecte que havia originat les alarmes era en realitat la sivella d’un cinturó.

La primera alerta

La primera alerta ha arribat a través de les xarxes quan Renfe ha informat a les 8.40h que per “causes alienes” s’havia suspès la circulació de trens per l’estació de Sants.

Els Mossos també han enviat una “informació de servei” per anunciar que s’havien desallotjat dos trens i que havien activat els TEDAX per fer comprovacions de seguretat a les vies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES
societat

L’Ajuntament reforçarà les línies de bus i ampliarà les restriccions de trànsit al voltant del Park Güell

barcelona
PORQUERES

Fase final de la recollida de propostes dels pressupostos participatius

PORQUERES

Estudien com millorar la mobilitat de dues de les principals vies de la ciutat

girona