Societat

L’AMB ha gestionat més de 2.500 T-Verda Metropolitana en un any “Crec que no voldré tornar a tenir cotxe mai més”

La targeta permet usar el transport públic gratuïtament durant tres anys a canvi d’haver desballestat un vehicle dels que són considerats més contaminants

Vostè ja coneixia la T-Verda. Quan es va decidir a sol·licitar-la?

Sí, ho havia vist a la premsa, i el dia que vaig tenir l’avaria amb el cotxe, la taxista que em va recollir em va recordar la possibilitat de demanar-la.

Així, la va fer decidir una avaria al mig de la carretera?

Sí, el meu cotxe era molt antic i ho havia pensat, però anava fent. I els esdeveniments es van precipitar.

Com va ser la sol·licitud?

La veritat és que va ser molt fàcil. Vaig entrar al web de l’AMB, vaig omplir el formulari i el vaig enviar. Al cap d’unes setmana vaig rebre la carta confirmant que me l’havien concedida. Gairebé ni ho recordava, que l’havia demanada!

I el procés de desballestament del cotxe, com el va fer?

Aquí també tot va anar molt rodat. Se’n va encarregar el taller on normalment portava el cotxe a reparar. Va avisar la grua i aquesta el va portar a desballestar. De l’únic que em vaig preocupar és que em fessin el document concret que certificava el desballestament total del vehicle, que era un requisit imprescindible.

I ara quina valoració en fa, de tenir la T-Verda?

Boníssima, perquè he guanyat en estalvi, ja que no pago gasolina, ni manteniment, ni el pàrquing que tenia a Barcelona, on vaig cada dia a treballar. I d’altra banda he de dir que he guanyat en tranquil·litat, perquè el servei de transport públic que necessito cobreix tots els viatges que em cal fer. Gairebé jo diria que crec que no voldré tornar a tenir cotxe mai més!

La creació de la T-Verda Metropolitana ara fa un any ha propiciat que en aquest darrer any hagin deixat de circular 2.543 vehicles contaminants a l’àrea metropolitana. Aquest és el resultat positiu de la posada en marxa de la targeta, un títol de transport públic gratuït, durant un període de tres anys, si s’acredita el desballestament recent d’un vehicle contaminant. El títol dona dret a transport públic gratuït per a tot l’àmbit integrat, és a dir, les sis corones tarifàries.

El municipi on s’han gestionat més peticions per a la T-Verda Metropolitana ha estat Barcelona, on se n’han emès 1.596, seguit de Badalona i l’Hospitalet de Llobregat, amb 146 i 138 respectivament. Les xifres han confirmat plenament els objectius que es va marcar l’AMB ara fa un any amb la creació de la targeta, ja que havia previst uns resultats d’unes 2.500 expedicions.

Així ho explica el director de Mobilitat de l’AMB, Joan Maria Bigas, que ha mostrat la seva satisfacció per la resposta obtinguda respecte a la nova targeta: “Hem rebut una mitjana d’unes 200 peticions al mes, entre les quals, en general, hi ha més desballestaments de cotxes que de motos.” El nombre de sol·licituds total, l’1 d’octubre del 2018, va ser de 3.102, de les quals 2.543 van ser acceptades; 454, denegades, i 105 eren incomplertes. De les acceptades, 2.400 corresponien a cotxes turisme, mentre que 143 eren per a motos. Del total de les acceptades, 364 han estat cedides a beneficiaris, 58 dels quals eren menors de 18 anys, 135 tenien entre 20 i 50 anys i 171 en tenien més de 50.

Segons va recordar Bigas en la presentació dels resultats de la T-Verda Metropolitana, la voluntat de l’AMB a l’hora de crear la targeta és complementar tota la bateria d’estratègies posades en marxa des de l’entitat per lluitar contra la contaminació, el 50% de la qual ve provocada pel trànsit de vehicles. En aquest sentit, s’han endegat iniciatives com ara l’activació de les zones de baixes emissions, on es restringeix l’accés dels vehicles més contaminants, s’ha potenciat el contracte, per part de diversos ajuntaments, de vehicles elèctrics o s’han generat aparcaments dissuasius perquè els usuaris deixin el cotxe a prop del transport públic. Paral·lelament, s’ha reforçat el transport públic i s’està renovant part de la flota, en concret 450 vehicles, tant públics com del sector privat. En aquest darrer apartat s’ha aturat la compra d’autobusos dièsel i s’ha apostat pels vehicles híbrids, elèctrics o amb gas natural.

Qui pot sol·licitar-la?

Poden sol·licitar la T-Verda les persones que, essent majors d’edat i estant empadronades a l’àmbit integrat de l’ATM, hagin desballestat en els sis mesos anteriors a la sol·licitud un vehicle contaminant de la seva titularitat que hagi pagat l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM) en un municipi de l’àmbit integrat de l’ATM. El sol·licitant s’ha de comprometre, d’altra banda, a no adquirir cap vehicle durant la vigència de la targeta, que és de tres anys. És una targeta integrada personalitzada d’emissió anual durant tres anys, El beneficiari també pot ser la parella del sol·licitant o un fill d’aquesta. Per a la tramitació els interessats poden fer-ho al web de l’ABM o a AMB Informació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA
societat

Irídia reclama un mecanisme independent per controlar les actuacions policials

barcelona