Societat

Denuncien identificacions injustificades de joves migrants no acompanyats

Tres entitats afirmen que aquesta situació es produeix a l’estació de Girona i a la zona de la biblioteca Carles Rahola

Lamenten l’estigmatització del col·lectiu

“Prou racisme institucional, criminalitzar i perseguir joves!” i “Prou controls racistes als nostres barris. Tothom és de casa. Benvingudes”. Són els lemes que es podien llegir en dues pancartes que es van exhibir ahir en un acte convocat a Girona pel col·lectiu juvenil La Forja, l’Espai Antiracista de Girona-Salt i la Plataforma Girona Acull. Les tres entitats van denunciar que “s’estan produint identificacions policials injustificades” envers el col·lectiu de menors migrants no acompanyats i joves extutelats per la DGAIA. Pel que fa a la capital gironina, han detectat que aquesta situació es dona principalment en dos punts: a l’estació de Renfe i a l’entorn de la biblioteca Carles Rahola. El portaveu de Girona Acull, Karim Sabni, va posar l’exemple que, recentment, la policia es va emportar a una roda de reconeixement diversos d’aquests joves que eren a l’estació “pel simple fet que havien d’agafar el tren per anar a uns cursos a Figueres”. En aquest sentit, Sabni va subratllar que és habitual la presència de menors i joves migrants a l’estació perquè és un punt de referència i de trobada entre ells; també és un lloc de refugi ja que a dins hi fa calor, hi tenen wifi de franc i a vegades és on els passen a recollir els seus tutors. I, en relació amb la Carles Rahola, va afirmar que “van a diverses de les activitats que s’hi fan”.

Tant Sabni com la portaveu de La Forja-Gironès, Carla Costa, van exposar que arreu del país estem assistint a l’arribada de nois i noies, procedents majoritàriament del Marroc: “Es troben en una situació molt vulnerable i haurien de rebre l’empara de les institucions.” Consideren, en canvi, que sovint “veuen vulnerats els seus drets i se’ls sotmet a identificacions policials i a una atenció mediàtica que n’agreuja l’estigma”.

També argumenten que “el treball social i educatiu amb aquests joves és deficitari o està marcat per la improvisació per diverses raons, per exemple perquè els serveis estan desbordats o els professionals que els han d’atendre són insuficients”. A banda, van criticar algunes intervencions polítiques que, segons el seu parer, no contribueixen a la situació. Van posar el cas del regidor de Seguretat de Girona, Eduard Berloso, que en el ple de dilluns va parlar de “problemes d’inseguretat” a la ciutat “creats per menors no acompanyats”. Va ser en resposta a dues preguntes de l’oposició sobre molèsties als veïns a la zona de les Casernes i de la biblioteca, i episodis de vandalisme a Sant Narcís.

LA XIFRA

77
associacions, partits i sindicats s’adhereixen a un manifest de solidaritat amb els joves fet per les tres entitats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia