Societat

El govern de Colau retirarà set medalles a franquistes

El ple votarà el 25 de gener la revocació de les distincions a Francisco Franco i a sis persones i entitats més relacionades amb la dictadura

Es vol trencar amb la “impunitat simbòlica del règim”

L’Ajuntament de Barcelona iniciarà l’expedient de retirada de la medalla commemorativa dels 25 anys de pau que va atorgar a Francisco Franco l’any 1964 i a sis personalitats i entitats més relacionades amb la dictadura, segons va anunciar ahir el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello. L’expedient de revocació es votarà en el ple del 25 de gener, un dia abans del 80è aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona.

A més de l’atorgada a Franco, el consistori proposa retirar les medalles d’or als generals José Solchaga Zala –va ocupar Tarragona i Barcelona el gener del 1939–, Agustín Muñoz Grandes –ministre secretari general del Movimiento Nacional i general en cap de la División Azul–, Antonio Ibáñez Freire –Creu de Ferro de l’exèrcit alemany i ministre de l’Interior l’any 1979– i a la secció femenina de la Falange. També vol revocar la medalla de la ciutat al Terç de Requetès de la Mare de Déu de Montserrat i el reconeixement del ple municipal al general Severiano Martínez Anido.

Víctimes i represaliats

Per Pisarello, la revocació vol “trencar amb la impunitat simbòlica del franquisme” i “restituir la dignitat de les víctimes i dels represaliats de la dictadura”. Pisarello també va reclamar al president espanyol, Pedro Sánchez, que “s’impliqui” en la querella argentina contra els crims de la dictadura i “acompanyi” els ajuntaments en la tasca que fan per “remoure la impunitat judicial” del franquisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró