Cau aigua a raig a l’Empordà
Inundacions, carreteres tallades a les comarques gironines, en una jornada de pluja excepcional que col·lapsa la mobilitat sobretot al Baix i a l’Alt Empordà
Talls en unes 30 carreteres i desbordaments de rius i rieres
Camps negats, carreteres tallades per inundació, arbres caiguts, cabals de rius altíssims i cases aïllades per l’acumulació d’aigua de pluja a les comarques gironines i talls de llum, en una jornada de puja excepcional que va col·lapsar la mobilitat. Aigua descontrolada sobretot a l’Alt i Baix Empordà però també al Gironès, la Selva, el Pla de l’Estany i a la Garrotxa. L’acumulació d’aigua en carreteres i vies comarcals va dificultar ahir moltíssim la mobilitat des de bon matí.
El caos era important a Figueres, on van arribar a recollir fins a 210 litres per metre quadrat. L’acumulació d’aigua va obligar a tallar completament el vial que va des de la C-260 fins camí vell de Vilatenim; el camí del cementiri de Vilatenim, el carrer Ausiàs March i també la ronda Sud. A Figueres, com a mesura de precaució es va desallotjar els usuaris de la residència Altem Les Acàcies, per a discapacitat psíquics, perquè està situada al costat del riu Manol. Alguns dels interns van ser instal·lats a la seu de la fundació, al carrer Itàlia de la ciutat, i els 21 residents que necessiten acolliment han dormit aquesta nit a l’hospital. El parc Bosc es va tancar per risc de caiguda d’arbres; també es va tancar l’accés a l’estació del TAV del carrer Avinyonet. A la tarda van ser evacuats veïns dels carrers Duana de Vilatenim, on el Manol es va desbordar. A la tarda, l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, va anunciar que se suspenien les classes avui a escoles i instituts de la ciutat.
El cabal dels rius va angoixar molta gent. Aquest és el cas del riu Güell, que passa pel centre de Girona. El seu cabal al seu pas per Girona va arribar a ser de 370 m³/segon, i el nivell del riu, el llit del qual sovint és sec, va arribar a tenir quatre metres d’alçada.
El Daró, al seu pas per la Bisbal d’Empordà, va tenir el moment més delicat entre les 10 i les 11 del matí, quan es van vorejar els 500 m³/segon, i el nivell de l’aigua en aquest riu habitualment sec va arribar a una alçada de 4,5 metres. En tres hores el cabal ja s’havia reduït fins a la meitat. El Llobregat de la Muga, al seu pas per Peralada, el Manol, a Santa Llogaia d’Àlguema va arribar al seu punt màxim cap a les 3 de la tarda. Hi passaven llavors 238 m³/segon, que suposava en aquest punt gairebé 2,5 metres d’aigua.
El telèfon d’emergències ha rebut 366 trucades de les comarques gironines relacionades amb les inundacions. La majoria de trucades s’han fet des l’Alt Empordà (104), però també se n’han fet al Baix Empordà (88), el Gironès (86), la Selva (73) i el Pla de l’Estany (15).
Els Bombers van fer 265 serveis relacionats amb les pluges a les comarques gironines. Es van registrar 228 avisos a emergències, la majoria de la Selva, l’Alt Empordà, el Gironès i el Baix Empordà. Moltes de les sortides dels Bombers van ser per acumulacions o filtracions d’aigua en habitatges i per inundació a diferents vies, i van rescatar un home de l’interior del seu vehicle, que havia quedat atrapat a causa de l’aigua a Caldes de Malavella. La sortida es va fer a les 3 de la matinada. Així mateix una vintena de persones van quedar aïllades en una casa de colònies de Mieres.
Els Mossos d’Esquadra, policies locals i vigilants municipals van tallar vies inundades des de primera hora bàsicament a l’Alt i al Baix Empordà, però també a la Selva. Des de primera hora del matí, es va tallar el trànsit al quilòmetre 1 de la C-252 al Far d’Empordà, però també al 4 a Peralada i a Vilabertran; la GIV-6024 entre Peralada i Cabanes; la GIV-6212 entre Fortià i Vila-sacra; la GIV-6213 entre Castelló d’Empúries i Fortià, tots aquests a l’Alt Empordà; en aquesta comarca es va tallar la circulació a mig matí en tots dos sentits a la C-260 a Figueres al seu pas per Vilatenim. El Manol es va desbordar i es va tallar el trànsit en els dos sentits.
L’afectació viària al Baix Empordà va ser importantíssima. Es va tallar el trànsit en els dos sentits de circulació al punt quilomètric 47 de la C-253 a Calonge; la C-31 a Ullà entre el PK 351 i el 354, i a la GI-643 entre el PK 6 i 7 entre Parlavà i Serra de Daró. Entre Llagostera i Caldes de Malavella, a mig camí entre el Gironès i la Selva, va quedar tallada a la circulació la carretera GI-674.
A Tossa de Mar van tallar també en el dos sentits de circulació la GI-681, i a Lloret de Mar, la GI-682. També es va haver de tallar la circulació en carreteres comarcals de titularitat de la Diputació com ara la GIV-6424 (Flaçà-Sant Llorenç de les Arenes), GIV-6701 (Bordils-Corçà), GIV-6024 (Figueres-Masarac), GIV-6211 (Figueres-el Far d’Empordà), GIP-5129 (Vilafant-Borrassà), la GIV-5132 (Banyoles-Galliners) i també la GIV-6321 (Albons-Bellcaire d’Empordà). També es va haver de restringir el pas a vehicles a les GIV-6226 (Vilaür), la GIV-6219 (Siurana-Tonyà), la GIV-5105 (Avinyonet de Puigventós-Llers) i la GIV-6703R1 a la Creueta.
Més de 30 ajuntaments activen plans d’emergències
El pla Inuncat es va mantenir actiu durant tot el dia d’ahir. El telèfon d’emergències 112 de Catalunya va rebre ahir un total de 541 trucades derivades del temporal que afecta Catalunya des de dissabte. Per comarques, les trucades es van fer des de : l’Alt Empordà (153), Baix Empordà (104), Gironès (95), Selva (73), Maresme (38), Pla de l’Estany (16), Barcelonès (11), Vallès Occidental (11), Bages (9) i Vallès Oriental (5). Les constants pluges van provocar talls en el subministrament elèctric en alguns barris de Barcelona, a Terrassa i a Llagostera. També hi va haver talls de carreteres puntuals arreu del país.
Protecció Civil va detallar que amb aquest temporal de llevant també cal tenir en compte l’efecte tap del fort onatge a la Costa Brava, que evita que l’aigua fluvial surti a mar. Aigües endins es van detectar onades de més de 7 metres i van tocar terra onades de més de 4 metres. Aquest fort onatge de llevant dificulta el drenatge dels rius incrementant el seu cabal, que és molt elevat a conseqüència de les pluges. S’hi afegeix que també cal destacar l’acumulat a l’extrem sud, a la zona dels Ports, on va ploure aproximadament 50 l/m² en 24 hores. Protecció Civil va informar que a la zona dels Ports és on plourà més temps, ja que fins a les 6 del matí d’avui encara hi cauran entre 40 i 60 l/m².
Les fortes pluges caigudes a les comarques gironines, a la tarda es van desplaçar cap al Maresme; en concret, entre Malgrat i Blanes,a la zona de la Tordera, hi van caure uns 125 l/m². El temporal de llevant també va portar estones de fortes pluges a les comarques barcelonines, i s’esperava que a la nit arribessin a les Terres de l’Ebre.
Més de 30 ajuntaments van activar els seus plans municipals d’emergències per inundacions. Protecció Civil de la Generalitat va fer avisos específics als consistoris alertant-los de la situació i demanant-los accions concretes preventives, com ara el tancament dels accessos a les lleres i zones inundables. També es van fer enviament especial per SMS a les persones sordes i un seguiment de les persones que disposen de servei de teleassistència.
Amb el temporal actiu, Protecció Civil va insistir a demanar a la població que prengui moltes precaucions, no s’acosti a esculleres, passejos marítims i altres punts on trenquin les ones, a més de rius i lleres. Es preveu que l’episodi remeti de matinada i que avui al matí, encara que els cabals no s’hagin normalitzat del tot, no hi hagi afectacions importants que dificultin les activitats ordinàries.