Societat

El Síndic exigeix que les polítiques d’infància siguin “prioritat de finançament” sense “cap justificació” per no fer-ho

La institució demana que la Renda Garantida distingeixi si els membres d’una família són infants per augmentar-ne la prestació

Ha lliurat al Parlament l’Informe sobre els drets de l’infant 2018

El síndic de greuges, Rafael Ribó, ha exigit aquest dimarts que les polítiques d’infància siguin “una prioritat de finançament” i ha subratllat que no hi ha “cap justificació” per no fer-ho. Així ho ha afirmat en una roda de premsa per presentar l’’Informe sobre els drets de l’infant 2018’ després de lliurar-lo al president del Parlament, Roger Torrent. L’informe mostra que la pobresa infantil té un caràcter estructural a Catalunya, un dels territoris europeus amb una taxa de risc de pobresa més alta entre els menors de 16 anys, un 28,5% el 2017 (20,9% de mitjana europea). Entre altres peticions, el Síndic demana que la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) distingeixi si els membres de la unitat familiar són infants per augmentar-ne la prestació.

Per combatre la pobresa infantil, el Síndic recomana que s’adoptin mesures per revertir les regressions, com ara la recuperació de l’ajuda 0-3, i millorar la configuració de la Renda Garantida de Ciutadania, de manera que discrimini positivament les famílies amb infants a càrrec. El disseny actual de la prestació no distingeix si els membres de la unitat familiar són infants o adolescents. L’informe recull que, segons dades del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, l’RGC ha arribat a 26.130 famílies i a més de 112.000 persones entre titulars i beneficiàries. Pel que fa concretament a la població infantil, amb dades de setembre 2018, la renda n’abasta 25.643 (gairebé un 38% de les 68.163 persones més que integren les 27.132 unitats familiars beneficiàries actuals).

Un altre aspecte és la situació en què es poden trobar els joves extutelats quan finalitza la seva prestació, als 21 anys, i no poden accedir a la renda garantida fins als 23 anys. En l’informe, el Síndic recomana incorporar en el desplegament reglamentari de la llei de la Renda Garantida de Ciutadania, o en eventuals modificacions, una previsió específica respecte dels joves extutelats perquè puguin accedir-hi als 18 anys o als 21, en cas que percebin la prestació per a extutelats.

Menors estrangers no acompanyats

Sobre els menors estrangers no acompanyats, el Síndic de Greuges reconeix en l’informe un “gran esforç” de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) per crear recursos per atendre l’arribada d’infants i adolescents migrants sense referents familiars, però alerta que el “ritme d’arribada està provocant que la provisió de places resulti, mes rere mes, insuficient” per atendre’ls. Per això demana un pla de contingència d’atenció integral dels infants estrangers no acompanyats a Catalunya que compti amb la implicació de les diferents administracions i amb els recursos existents al territori. El Síndic va elaborar un informe monogràfic, presentat el setembre, sobre els menors migrants sense referents familiars en què alertava de situacions de “maltractament institucional” en la seva acollida derivades de “la vulnerabilitat pròpia” del sistema de protecció per la situació de “col·lapse” i els “dèficits d’adequació” a les necessitats d’aquests infants i adolescents.

Repensar el sistema protector

L’informe també es fixa en les mancances del sistema protector dels infants. Segons dades de setembre de 2018, aproximadament 600 infants tutelats, el 7% del total, estaven en un recurs diferent d’aquell més adequat, d’acord amb la proposta tècnica feta. Des del 2016, no s’ha reduït el nombre d’infants tutelats pendents de família aliena, prop de 500, tot i que sí que ha baixat lleugerament el nombre d’infants pendents de Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) o Centres Residencials d’Educació Intensiva (CREI). Les principals recomanacions pel que fa al sistema protector són la promoció de l’acolliment familiar, la millora de l’acompanyament dels infants tutelats i la millora i la diversificació dels recursos.

En l’àmbit educatiu, el Síndic demana una millora del finançament per garantir més recursos i una millor atenció als infants, centres i municipis amb més necessitats educatives. En aquest sentit, posa èmfasi en la necessitat de millorar la dotació de recursos als centres amb més complexitat educativa i donar un nou impuls a les polítiques de beques i assenyala que per desplegar el decret d’inclusió escolar cal garantir recursos addicionals del sistema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia