Societat

El monestir de Sant Daniel reivindica el seu patrimoni

La mare priora recorda els canvis en el país en la cloenda del mil·lenari que ha servit per conèixer el llegat del projecte benedictí

Torra apel·la als valors de pau i fraternitat per trobar una solució

El juny del 1015 va ploure molt i la catedral de Girona, malmesa, no podia celebrar el culte. El bisbe Pere Rotger va vendre un alou a la vall de Sant Daniel a la seva germana, la comtessa Ermessenda, que en va pagar 100 unces d’or pur, les quals havien de servir per reparar la catedral. Ermessenda projectava fer en aquell terreny humit, obac, al costat del riu un monestir benedictí femení. Mil anys després, hi ha humitats i filtracions i “moltes obres a fer” en el que ha esdevingut molt més que un patrimoni històric per a Girona. Ho va recordar en el seu parlament la mare priora del monestir, Maria Assumpció Pifarré, davant les autoritats, en l’acte de cloenda del mil·lenari del monestir de Sant Daniel, que va començar el juny del 2015, amb l’aleshores president Artur Mas, va continuar amb Carles Puigdemont al capdavant de la Generalitat i es tancava ahir amb la presència de Quim Torra visitant el sepulcre de Sant Daniel, l’hort, l’església i els pergamins que es conserven i documents fundacionals del monestir. Tres anys després, les coses han canviat molt al país, tal com va assenyalar. I en aquests temps excepcionals, va dir la mare priora, “hem pregat des del primer dia pel dolor dels que estan a la presó i que ens és proper”. En l’acte, celebrat al claustre, amb el sol hivernal i l’escalf musical de la Polifònica de Girona –després d’un emotiu El Rossinyol, tal com va remarcar l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas–, la mare priora va insistir que el mil·lenari ha servit “per fer accessible el monestir, donar-lo a conèixer com a patrimoni cultural i espiritual”. Mirant al futur, va destacar que el monestir afronta un segon mil·lenari perquè “hi ha molta feina a fer” per divulgar el llegat.

Celebració oberta

En un vídeo, Carles Puigdemont també va participar de la cloenda del mil·lenari tot destacant la importància del monestir, que “va més enllà del compromís religiós, de fidelitat” i de la “identitat gironina”. Puigdemont ho va resumir amb un “sempre que hem necessitat Sant Daniel hi heu sigut”. Va agrair els “mil anys de continuïtat” i de celebrar-ho projectant-se a fora, “no tancant-se”. El bisbe Francesc Pardo va destacar el referent d’espiritualitat i de vida cristiana que és el monestir, però també el seu referent cultural, i va mencionar el treball “d’embellir la roba de la litúrgia”. L’alcaldessa, Marta Madrenas, va afegir el monestir a l’àlbum de “magnificències de Girona” però sobretot el seu patrimoni humà, que fa una “societat molt més digna”.

En un dia “complicat”, el president, Quim Torra, va destacar el que ha perdurat en aquests mil anys i que “no han saquejat del monestir”. Torra, que va dir que se sentia “especialment a gust” en un espai “de pau i austeritat”, va destacar els valors de “pau i fraternitat” com a necessaris en aquests moments –“Dos amics s’han alçat i han començat una vaga de fam; això no pot continuar”, va subratllar– i per trobar un sortida digna per al país “que ens permeti avançar mil anys més”. Referint-se a les goteres del monestir, Torra va mirar la priora amb un “ens en farem càrrec”.

LES FRASES

El que no han pogut saquejar en aquests mil anys del monestir és la lliçó que n’hem d’extreure
Quim Torra
president de la generalitat
Sempre que hem necessitat Sant Daniel hi heu sigut; hi hem trobat sempre un espai d’acolliment
Carles Puigdemont
expresident de la generalitat
Hem pregat des del primer dia en aquests temps excepcionals pel dolor dels que estan a la presó
Maria Assumpció Pifarré
mare priora del monestir de sant daniel


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Sabadell multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer amb la nova ordenança

Sabadell
Societat

Tarragona estudiarà si cal reforç dels mossos pel dispositiu de la Fira d’Abril

Tarragona
salut

L’Associació Contra el Càncer posa en marxa el programa “Rutes Saludables”

olot
Gregori Vizcaino i Vallbona
Director de l’Ascensió, Fires i festes de Granollers

“Hem d’entendre l’Ascensió com un estat d’ànim”

Granollers
Olot

Urbanitzen l’últim espai verd de la falda del Montsacopa

Olot
Societat

Dos-cents drons a la Cremada de Badalona

Badalona
Societat

Donen dispositius traductors per facilitar el treball humanitari d’Open Arms

Badalona
societat

El gimnàs Sant Pau, més a prop de tornar a donar servei

barcelona