Societat

Els CDR i els ‘armilles grogues’ tallen l’AP-7, al sud i al nord

La protesta independentista a l’Ampolla, de suport als presos i contra Buch, va durar 15 hores

Centenars de camions van quedar bloquejats a la Catalunya del Nord

Les protestes dels CDR, d’una banda, i dels armilles grogues, de l’altra, van obligar ahir a tallar el trànsit durant gairebé tot el dia a l’autopista AP-7 en els dos extrems de Catalunya. A més, al vespre una protesta sobiranista va recórrer el centre de Barcelona interrompent el trànsit.

La protesta principal, però, va ser a l’AP-7 a l’Ampolla, on un centenar de membres dels CDR van tallar poc després de les set del matí la via en els dos sentits, amuntegant-hi neumàtics, barrils, branques i pedres, segons informaven les agències. Reclamaven l’alliberament dels presos i la implementació de la República, i també cridaven consignes demanant la dimissió del conseller Buch per les càrregues de dijous a Girona i Terrassa. Els Mossos van desviar el trànsit cap a l’N-340, que va acumular durant al matí retencions de fins a tres quilòmetres en direcció a Barcelona i d’un quilòmetre en sentit sud. Els turismes van ser els primers vehicles que es van desviar, mentre que alguns camions i autobusos van romandre aturats entre 4 i 5 hores abans de poder accedir a l’N-340. Aquesta espera va provocar moments de tensió entre membres dels CDR i conductors aturats. Els Mossos seguien el desenvolupament de la mobilització a certa distància. Al llarg del matí, a més, s’hi van anar sumant més manifestants i poc després del migdia van decidir en assemblea mantenir el tall de manera indefinida. A més, van fer una crida perquè es repetissin les protestes a altres punts de Catalunya a fi que l’“espurna” iniciada a les Terres de l’Ebre es faci extensiva.

A la tarda, la protesta va continuar. La circulació a l’N-340 era lenta, però sense les cues del matí. El compte “oficial” dels CDR catalans va fer una crida a tot el país per sumar-se al tall, i els manifestants van fer una altra assemblea, en què es va alertar de la possibilitat que uns furgons de la Guàrdia Civil s’hi estiguessin desplaçant. La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, va desmentir-ho al govern.

Tot i que al migdia s’havia decidit que el tall seria indefinit i ja s’havien proveït de sacs de dormir i tot, una tercera assemblea al vespre va canviar d’opinió. Eren les 10 de la nit quan es va decidir retirar les barricades aixecades 15 hores abans.

Tall a la Jonquera

Pel que fa al nord, els Mossos van tallar preventivament al migdia el trànsit a l’autopista de Figueres a la frontera francesa –un tram de més de 21 quilòmetres– per evitar que la mobilització prevista dels armilles grogues afectés l’AP-7. Els vehicles es van desviar cap a l’N-II i van provocar mig quilòmetre d’aturades. Com els últims dies de protestes, a l’N-II es va restringir el pas dels camions i es van habilitar aparcaments per als vehicles de gran tonatge.

A l’altra banda de la frontera, les protestes dels armilles grogues van bloquejar centenars de camions entre el Pertús i la sortida de Perpinyà Nord. Tot i que un fort dispositiu policial havia evitat a primera hora que els manifestants arribessin als peatges, més tard ho van aconseguir i van arribar a un acord perquè aixequessin les barreres als turismes i així el govern francès no cobrés. Tenien previst aturar la protesta a la nit i reprendre-la avui al matí.

LA XIFRA

4
quilòmetres
de retencions es van acumular a l’N-340 al matí: 3 km en direcció a Barcelona i 1 km en sentit sud.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona