Societat

ANA MARIA LAJUSTICIA

QUÍMICA PROMOTORA DE LA INGESTA DE MAGNESI

“Les dones haurien de ballar com Shakira i moure els malucs”

Pionera en el seu camp, prescriu la sensatesa en l’alimentació i l’esport. De les seves recents investigacions destaca la relació entre la falta de magnesi amb la mort sobtada d’esportistes

Nascuda a Bilbao el 1924, és llicenciada en ciències químiques i amb 94 anys continua investigant. El seu nom es relaciona amb el magnesi i el col·lagen que comercialitza a través de la seva marca.

Digui’m cinc regles bàsiques de vida saludable?
No fumar, no beure i menjar d’acord amb la teva condició, el ritme de vida que duguis i si vius en un país fred o càlid. Però sobretot moure’s: és fonamental per a la circulació. A les senyores que tenen dificultat per moure’s els recomano que es recolzin al lavabo amb una tovallola gruixuda perquè la cintura no els toqui l’extrem del lavabo, posin música i ballin, que intentin moure’s com Shakira, sobretot els malucs, que és molt important, perquè la sang circuli. En general la vida saludable és molt de sentit comú.
Ballar cura tots els mals?
En certa manera, sí. És alegre i et fa posar alegre. M’agraden les músiques que et fan ballar encara que estiguis asseguda. Moure els peus i sobretot els malucs.
És la gran defensora del col·lagen i el magnesi. Per què?
Amb la mecanització de les granges als anys cinquanta, es van començar a utilitzar adobs químics que contenien nitrogen, fòsfor i potassi –és el fertilitzant popularitzat com el “quinze per quinze”–, però no hi ha magnesi. I no es tenen en compte els 20 quilos d’òxid de magnesi que de mitjana s’extreuen de les collites per hectàrea i any. A Alemanya, França i els Estats Units la mecanització va arribar als anys vint. Què els ha passat? El 80% de la població ja tenien, fa quaranta anys, un cert dèficit de magnesi.
Com ho podem detectar?
Els primers, van ser uns metges francesos que en la primera guerra mundial es van adonar que els ferits en balnearis amb aigües riques amb magnesi es curaven abans i el seu estat mental era millor, eren més optimistes. Ho vaig començar a estudiar després de llegir un llibre d’un jesuïta, el pare Puig, segons el qual el magnesi era la panacea, bo per a tot. No m’ho volia creure, però entre les coses que curava hi havia els furóncols. En aquella època en tenia i cap metge m’ho havia curat. Vaig començar a prendre’n, clorur de magnesi, i al cap d’un mes i mig van desaparèixer. Però a més vaig notar que se’m treia la rampa, la parpella que ballava sola, el cansament, l’opressió al pit que no em deixava respirar, o a vegades que somiava que queia i em despertava de cop amb un sobresalt. Com que em costava trobar-ne, vaig decidir treure la meva marca.
On podem trobar magnesi?
En el cacau. Quan et falta magnesi, normalment, en un 99,9% dels casos t’agrada molt la xocolata negra. El cacau és ric en magnesi, ferro i fòsfor.
També prescriu col·lagen.
El col·lagen forma ossos, cartílags, tendons i lligaments. I el col·lagen abunda en les genives, les parets del tub sanguini, del tub digestiu, el cuir cabellut, molts llocs... Forma gairebé un 40% de la proteïna del cos. I més de la meitat del col·lagen està format per només tres aminoàcids. Si tens un problema de tendinitis, artrosi, osteoporosi, trencament de lligaments... t’interessa molt prendre col·lagen perquè prens exactament aquells aminoàcids que realment necessites perquè et millorin aquests teixits. En l’esmorzar, el 90% de la gent pren poca proteïna. Per sopar hi ha gent que menja un iogurt i tres peces de fruita. O sigui, que per sopar prenen sucre sobretot i, en canvi, cap proteïna. A aquestes persones, a banda de menjar peix, que porta iode, o carn, que porta més vitamina D, els convé prendre col·lagen.
Què pensa de l’homeopatia?
L’homeopatia no és res. Ara hi ha alguns homeòpates que estan recomanant iode, magnesi, minerals o algunes herbes remeieres. En aquests casos, l’homeopatia en realitat és una fitoteràpia.
Encara ara està investigant?
Sí, el meu treball més personal en l’estudi del magnesi és que la seva falta provoca la mort sobtada en joves sans, ja que provoca fibril·lació. Des de fa sis anys, estic estudiant la composició química dels sòls africans, que és on viuen els que guanyen les maratons. I vaig comentar a un amic químic que en aquests sòls hi ha un 22% de magnesi i un 21,5% de silici. Penso que és la meva aportació personal, i té dues cares: sabem per què guanyen les curses els que les guanyen, i per què moren els joves de mort sobtada. Jo soc del País Basc, i allà es va molt a la muntanya, i la gent es mou molt; tot i això es moren jugadors de futbol molt joves de mort sobtada, i és per falta de magnesi. Els esportistes han de saber la importància de la falta de magnesi.
On vivim, doncs, influeix en la nostra qualitat de vida.
Sense cap mena de dubte. Les zones del món on hi ha la gent que viu més anys són terres riques en magnesi: el Japó, Armènia...


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona