Societat

Migra Studium busca 100 famílies per acollir persones refugiades a Barcelona

L’entitat denuncia l’espera per l’entrevista oficial d’asil ha passat de les quatre setmanes als sis mesos

La Fundació Migra Studium busca 100 famílies de Barcelona per acollir persones refugiades durant un màxim de tres mesos a casa seva. Durant aquest període l’ONG donarà suport pràctic a l’acolliment i la persona refugiada rebrà formació laboral i classes de llengua. El motiu de la demanda és l’increment de persones que volen sol·licitar asil “en un sistema col·lapsat sense capacitat per donar resposta a les sol·licituds d’asil”, segons ha explicat la directora de l’entitat, Maria Carmen de la Fuente. Segons l’entitat s’ha produït un increment “inacceptable i injust” del temps d’espera entre la sol·licitud formal de protecció internacional i l’entrevista oficial d’asil, que ha passat de les tres o quatre setmanes als sis mesos, “cosa que aboca aquestes persones a viure al carrer, o anar als albergs municipals”, ha explicat de la Fuente.

Moltes de les persones que arriben a Catalunya ho fan “totalment desemparades, sense xarxa social” i l’experiència demostra que “un ambient familiar les reconforta i ajuda a afrontar els propers passos amb més seguretat”, ha indicat la directora de l’entitat. Les famílies acollidores han de tenir temps, una habitació disponible i es poden posar en contacte amb l’entitat a través de la pàgina web hospitalaris.org. La majoria de les persones per acollir són homes, joves, sol·licitants d’asil, i d’origen molt divers, ha indicat De la Fuente.

La xarxa d’acolliment es va posar en marxa el 2017, i el 2018 ja hi va haver 21 famílies que van acollir 27 persones només a Barcelona, amb el suport de l’equip professional de l’entitat, i persones voluntàries que acompanyen aquest procés. El 90% de les persones acollides han trobat casa i feina i totes les famílies han valorat positivament l’experiència, segons ha explicat el delegat dels Jesuïtes a Catalunya Llorenç Puig.

“Per mi ara és un fill més”

Una de les 21 famílies que van acollir el 2018 és la família Bonmatí Baurier, que van acollir a casa seva durant uns mesos a Ibrahim Surry, un jove de Guinea que va arribar en pastera a Itàlia, i va venir a Barcelona a sol·licitar asil. Va quedar fora dels programes d’acollida i després de dormir als albergs municipals va quedar en situació de carrer. Surry va fer un curs de cuina i aconseguí treball com ajudant de cuina. Actualment continua treballant en un restaurant i viu de manera autònoma en un pis.

Blanca Baurier, mare de la família, ha exposat que els va impactar positivament la reacció dels seus fills. “Mai havíem fet res semblant, i els meus fills van reaccionar molt bé, i fins i tot es van organitzar per cedir una habitació a Ibra, que és com l’anomenem a casa”. Baurier ha explicat que el noi “és com un fill més”, els segueix escrivint diàriament, els caps de setmana va a sopar a casa seva i es mostra molt agraït. “Nosaltres hem après molt d’ell i encara en volem aprendre moltes més”, ha afegit. Després d’Ibrahim, la família va acollir un jove nicaragüenc de setembre a desembre de 2018.

La Fundació Migra Studium és una entitat social fundada el 2003 per la Companyia de Jesús per oferir suport pràctic, acompanyament social, i hospitalitat a persones refugiades i migrants vulnerables. Compta amb un equip de professionals i de voluntaris per oferir un servei de primera acollida, assessorament legal, formació laboral, cursos de llengua, i suport educatiu per a famílies i infants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Estudien construir un centre de processament de dades al subsòl de La Sagrera

Barcelona
SANTA COLOMA DE FARNERS

El BOE publica la proposta alternativa del ramal de la MAT fins a Riudarenes

SANTA COLOMA DE FARNERS
SOCIETAT

Glaceres que es desfan als soterranis de la Catedral per Temps de Flors

girona
QUART

La Festa del Fang s’avança al maig i amplia les activitats a tot el mes

QUART
societat

El Zoo provarà un sistema de filtres naturals per reutilitzar aigua

Barcelona
Urbanisme

Les obres de les Cales s’acabaran abans de l’estiu

Mont-roig del Camp
comerç

Barcelona és la capital amb més densitat comercial d’Europa

Barcelona
Estat Francès

Cauen les pales del Moulin Rouge

Barcelona
LA CELLERA DE TER

Els viveristes demanen que l’ACA els “obri l’aixeta” per no haver de tancar

LA CELLERA DE TER