Societat

Amnistia Internacional acusa els estats de fer pagar els seus errors als migrants

L’organització insta a “actuar amb urgència” davant un sistema que “dissuadeix” els governs d’ajudar refugiats en perill al mar

Amnistia Internacional (AI) considera que bloquejos com el de l’Open Arms fan “pagar el preu” dels “errors” dels estats als immigrants i als equips de rescat. Segons l’ONG, les autoritats espanyoles reconeixen en l’ordre de retenció del vaixell els errors del sistema i destaquen com els estats mediterranis han actuat en violació de les lleis i les normes marítimes. Tanmateix, denuncien, impedir a l’Open Arms salpar en fa “pagar el preu” als sol·licitants d’asil. “Els líders europeus han d’actuar amb urgència per arreglar un sistema que dissuadeix els estats d’ajudar els refugiats en perill al mar”, afirma AI.

En una anàlisi publicada aquest divendres, ’A la deriva al Mediterrani’, l’organització exposa que les ONG que han intervingut per “omplir el buit” dels governs “s’han vist rebutjades regularment” a l’hora de cercar un port on atracar, en especial a Itàlia i Malta. Com a cas recent cita el cas de les embarcacions de rescat del Sea-Watch i el Sea-Eye, que van ser a la deriva durant més de dues setmanes.

“El vergonyós espectacle de vaixells de rescat sent bloquejats i dones, homes i infants al mar durant setmanes mentre els polítics competeixen per ser els més insensibles [...] no pot repetir-se”, lamenta Matteo de Bellis, investigador d’AI.

“Alguns governs europeus fins i tot els han impedit fer les seves activitats per salvar vides, a través d’investigacions criminals infundades i obstacles democràtics”, recull l’anàlisi, afegint que l’últim exemple d’aquest tipus de traves és el de l’Open Arms a l’Estat.

L’acord amb Líbia

Amnistia denuncia que les mesures implementades pels governs europeus per bloquejar els creuaments al Mediterrani central, com ara reforçar la capacitat de la Guàrdia Costera de Líbia, s’han centrat a mantenir a les persones allunyades d’Europa “encara que Líbia no té capacitat per coordinar rescats”. A més, recorden des de l’ONG, contravé el dret internacional, ja que a Líbia les persones rescatades estan “exposades a la tortura”.

El sistema de Dublín

Per tot plegat, diu Amnistia, els governs europeus han d’acordar amb “urgència” una política de desembarcament “ràpida i que es pugui predir, de conformitat amb el dret internacional” i un sistema “just” per compartir la responsabilitat dels sol·licitants d’asil entre els països de la UE.

El Consell Europeu, on seuen els caps d’estat i de govern de la UE quan es reuneixen a Brussel·les, no ha aconseguit arribar a un acord per reformar el sistema de Dublín, que determina que l’estat on desembarca el sol·licitant d’asil és qui s’ha de fer càrrec d’examinar-ne la petició.

L’oposició d’alguns estats, que es neguen a assumir responsabilitats i acollir refugiats, ha impedit fins ara trobar una solució permanent a com s’ha de procedir davant del rescat de migrants al mar i la seva acollida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA