Societat

Les protestes dels taxistes continuen al centre de Barcelona

Durant el matí, han anat de la conselleria d’Economia al Parlament, han tallat la Ronda Litoral i han trencat el cordó policial al Port de Barcelona, on s’han produït moments de tensió

Faran una nova assemblea a la tarda

Els conductors de VTC ocupen quatre carrils de la Diagonal entre Francesc Macià i Pius XII

Les protestes dels taxistes continuen aquest dilluns al centre de Barcelona. Els taxistes han tornat, per Paral·lel, al camps base de Gran Via després de tallar la Ronda Litoral i d’intentar accedir al Port de Barcelona. Abans han passat pel departament d’Economia i el Parlament, sense poder accedir-hi. La intenció del col·lectiu és recórrer aquest vespre l’avinguda Diagonal sencera, segons l’agència ACN. Hi ha una assemblea convocada a les 18 hores a la plaça Catalunya.

La protesta ha començat al matí, però. A primera hora, els Mossos d’Esquadra han evitat aquest dilluns que els taxistes entrin al Parc de la Ciutadella per dirigir-se al Parlament. S’han viscut moments de tensió quan alguns conductors han intentat traspassar una de les entrades del parc, la que està situada a prop de l’Estació de França. Agents antiavalots ho han impedit tirant-los enrere. Alguns taxistes es queixen de cops de porra. En veure que no podien accedir a la cambra, els manifestants, han anat fins a la Ronda Litoral i ha quedat tallada a l’entrada número 22, la de la Barceloneta. De camí cap a la ronda, els manifestants s’han trobat amb alguns vehicles VTC i alguns els han atacat. A un cotxe li han punxat una roda i a un altre li han arrencat la tapa de l’entrada de la benzina. També hi ha hagut cops a d’altres vehicles.

Tensió al Port

Els taxistes han arribat al Port de Barcelona i han trencat el cordó policial i s’han enfrontat a la Guàrdia Civil, que custodia una de les rotondes d’entrada. S’han viscut moments de tensió i un agent ha acabat desplomat a terra i està sent atès. Tot i que inicialment semblava que els manifestants volien continuar cap al Port, finalment han decidit dirigir-se cap al Paral·lel.

Del departament d’Economia al Parlament

Els taxistes en vaga han fet una marxa cap al Parlament de Catalunya, on volen traslladar aquest dilluns la seva protesta en contra de la regulació proposada pel Govern pel sector VTC. Vestits amb armilles grogues, els taxistes s’han reunit a primera hora a Plaça Catalunya, des d’on han decidit anar davant de la conselleria d’Economia i, des d’allà, han iniciat una marxa cap al Parlament de Catalunya. Pel camí, han fet una assentada a Via Laietana. Els taxistes han fet crides en contra del Govern, al que han acusat d’anar en contra de “la classe treballadora” i d’estar a favor de “les multinacionals” i han demanat a la ciutadania que s’uneixi “a la protesta”.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s’ha reunit aquest dilluns amb agents econòmics i del sector del transport per assegurar la mobilitat mentre duri la vaga indefinida de taxistes.

Almenys sis ferits

Almenys sis persones han resultat ferides en les mobilitzacions dels taxistes d’aquest dilluns, entre elles tres agents dels Mossos d’Esquadra i un de la Guàrdia Civil. Els tres mossos tenen ferides lleus: un ha rebut un cop d’ampolla al cap i els altres dos tenen contusions. Tots tres estaven a les portes del Parc de la Ciutadella, on els antiavalots han impedit l’entrada d’un grup de taxistes, que volien arribar fins al Parlament. Pel que fa al guàrdia civil, ha resultat ferit quan els manifestants han trencat el cordó policial a l’entrada número 25 del Port de Barcelona. Ha caigut a terra i llavors ha rebut un cop a la nuca. L’agent ha sigut traslladat a un centre mèdic en les pròpies instal·lacions del port. La Guàrdia Civil ha obert diligències.

Protesta VTC

Els conductors de VTC ocupen quatre carrils de l’avinguda Diagonal entre la plaça Francesc Macià i la plaça Pius XII. De moment mantenen oberts alguns carrils al trànsit per facilitar la mobilitat. Protesten contra les agressions que han patit i també contra les limitacions que vol posar el Govern als vehicles amb conductor. Les aplicacions funcionen però informen que no tenen vehicles disponibles. Els conductors concentrats a la Diagonal asseguren que és una aturada indefinida, com a mínim fins a conèixer el resultat de la reunió del Govern amb la patronal de VTC. Per la seva part, els taxistes continuen tallant la Gran Via des de divendres.

La concentració de vehicles VTC va començar diumenge a la nit amb l’ocupació de dos carrils de la Diagonal. Aquest matí ja són quatre els carrils ocupats. Són els mateixos conductors que s’han organitzat perquè temen perdre el seu lloc de treball. Armand Baquero, conductor de grupo Vector, que treballa per Cabify, ha criticat que en les negociacions no s’hagi donat veu als conductors de VTC. “La Generalitat ha convocat els sindicats, una mica més tard a la nostra patronal, i fins ara estan prescindint de la veu dels conductors”, que són els que considera que pateixen una “violència salvatge”. “Com a treballadors tenim dret a ser escoltats”, ha criticat.

Pel que fa a la reunió que s’està duent a terme, Baquero apunta que els conductors de les VTC se senten “enganyats” perquè pensen que “ja tenen decidit el resultat de la reunió”, que ha qualificat com una “presa de pèl”. Pel que fa als vehicles que ocupen quatre carrils de la Diagonal, ha dit que ho faran de manera indefinida “per demostrar la força dels VTC” i a l’espera del resultat de la reunió, però que deixen carrils oberts a la circulació “per no aturar la vida de la ciutat”.

Les protestes de taxistes i VTC compliquen aquest dilluns la circulació a la capital catalana.

D’altra banda, i segons apunta l’agència ACN, bona part dels passatgers que aquest dilluns arriben a l’aeroport del Prat en busca d’un taxi s’han acabat decantant per contractar un VTC (vehicle de lloguer amb conductor) a través d’Uber o Cabify. Així es pot constatar a la zona d’espera de xofers de l’aparcament cobert de la Terminal 1, on nombrosos usuaris asseguren que habitualment agafen un taxi quan aterren al Prat. Tot i mostrar-se comprensius amb la protesta que ha motivat la vaga de taxis, defensen l’ús puntual del VTC per avui perquè necessiten guanyar rapidesa i comoditat a l’hora d’arribar al seu destí final. L’augment de sol•licitud d’aquests xofers, però, ha fet que molts passatgers tinguessin dificultats per trobar un vehicle disponible. Altres, en canvi, s’han decantat directament per l’Aerobús o el metro.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Disset anys esperant equipaments a les Glòries

Barcelona
Les roses del Firal i les del cementiri
crònica

Les roses del Firal i les del cementiri

enogastronomia

Cinc catalans competeixen avui a Madrid per ser el millor sommelier de l’Estat

Barcelona

Unes noranta persones participen a la Lectura de Josep Pla

palafrugell

Mollet i Granollers s’oposen a la centralització dels jutjats

Granollers
societat

Més d’un centenar de parades omplen la Rambla en un Sant Jordi marcat pel vent

figueres
estat espanyol

Aproven un pla per indemnitzar les víctimes d’abusos a l’església

barcelona

Els hospitals també s’aboquen a celebrar Sant Jordi

Barcelona
societat

Els alumnes omplen el passeig Ciutat de Girona de Salt per Sant Jordi

salt