Societat

ALBERT MATEOS POCH

RESPONSABLE DE L’EQUIP GIRONA GENUINE, INTEGRAT A L’ÀREA SOCIAL DEL GIRONA FC

“En la lliga Genuine es busca compartir abans de competir”

Experiència pionera al món que impulsa una lliga de futbol integrada per equips del col·lectiu DI (persones amb discapacitat intel·lectual) que es mou entre la competició i el ‘fair-play’

Què és la lliga Genuine de futbol?
La lliga Genuine Santander és una iniciativa integradora de responsabilitat social que organitza la Fundación La Liga. És una experiència pionera en el món que impulsa una lliga de futbol integrada per equips del col·lectiu DI (persones amb discapacitat intel·lectual). En principi, la proposta va ser abanderada pel Nàstic de Tarragona, que amb el Llevant i el Mallorca, van plantejar a La Liga que cada equip de primera i segona divisió tinguessin un equip Genuine. La competició es va engegar la temporada passada amb divuit formacions; en aquesta ja hi ha trenta equips inscrits.
Quan es parla del col·lectiu DI, de què estem parlant?
De jugadors/ jugadores que hagin complert els setze anys i mitjançant una documentació oficial demostrin tenir una discapacitat intel·lectual mínima del 33%. Alguns dels esportistes tenen discapacitats de més del 50%, i troben en el futbol un mitjà de relacionar-se i socialitzar-se lluitant per un objectiu comú.
Un objectiu que depèn de...?
És una aposta per la responsabilitat social corporativa enfocada a la pràctica del futbol en el col·lectiu DI que busca el compromís del futbol professional en favor d’un projecte integrador i socialment responsable. S’intenta compartir abans de competir i així, al final de cada temporada es proclamen dos campions: un d’àmbit esportiu que l’any passat va ser l’Espanyol, i un altre en el fair-play, que va ser l’Athletic de Bilbao.
Com es financen?
La Fundación La Liga ens subvenciona gran part de les despeses de les quatre fases que hi ha al llarg de la temporada –els desplaçaments, l’autobús o l’avió, els hotels–; a més, hi ha patrocinadors particulars de la competició. Aquest any i s’hi ha afegit el Banc Santander, que també és el principal patrocinador de la primera i la segona divisió, i s’hi han implicat grans empreses de referència. El nostre equip té l’ajut de l’Obra Social de La Caixa; també d’altres entitats i del Girona FC, que donem un suport logístic i ajuda per cobrir la resta de pressupost.
Quin és el model competitiu?
Cada equip ha de tenir vint-i-cinc fitxes. I en cada fase hi van 16 jugadors convocats, però hi ha d’haver rotació perquè tots 25 hi puguin participar en la temporada. Es juga en la modalitat de futbol 8, amb quatre parts de 10 minuts cada una, i els 16 jugadors han de jugar en tots els partits. Es busca la competició, però també que alhora tothom hi pugi participar. Pel que fa al fair-play, es basa en les relacions de respecte entre els equips i tots els jugadors, el joc net i sense protestar. Quan s’acaben els partits, hi ha una puntuació dels àrbitres, la taula que controla el partit i els entrenadors que voten el comportament dels equips. Es tracta que hi hagi un joc noble, sense enfrontaments, que no hi hagi targetes, que l’actitud amb l’àrbitre no sigui de protestar, que s’acceptin determinades actituds entre els jugadors.
Complicat?
No ho cregui. Una vegada, a la fase de la Genuine jugada a Tarragona, un jugador de la UD Las Palmas havia caigut a terra per una possible falta d’un jugador del Girona i l’àrbitre Javier Crespo va xiular la falta. El jugador afectat va reconèixer que havia caigut sol. L’àrbitre va marcar bot neutral, i el jugador del Girona va tornar la pilota al de Las Palmas. No és casual que aquesta sigui una lliga en què mai s’ha mostrat cap targeta vermella. Com va aconsellar Crespo a un amic que havia de xiular un partit de la categoria: “El que gaudeixes xiulant un matx de la lliga Genuine no ho gaudeixes arbitrant un partit de la teva categoria o una de superior.”
En el cas de Girona, d’on procedeixen els jugadors?
Venen de diverses entitats, com la Fundació Ramon Noguera, Astrid 21, Fundació Astres, de la Fundació Els Joncs i de l’entitat Junts i Endavant. Hi ha altres nois, un de la Font de la Pólvora, un altre de Banyoles i algun més. Els puntals de l’equip són els dos entrenadors: Jordi Sucarrats i Carles Saló. S’entrenen un cop per setmana i tenim el suport de veterans del Girona, com ara Eugeni Bou, Sendo Agell, Pere Trias o Manel Carbó. Aquesta temporada s’hi ha afegit Jordi Gruartmoner, antic delegat del filial.
El Girona hi posa el nom, però també alguna cosa més?
El Girona FC aposta fermament per un projecte com aquest que té molts valors positius. A part de cedir les equipaments, material de l’equip, etc., treballem perquè l’equip i la iniciativa sigui coneguda. El dia que vam jugar el partit de copa contra l’Atlético de Madrid els components del Genuine van rebre un homenatge. Es fan les coses bé, estem en el camí indicat i creiem que amb el nom i el suport d’un club com el Girona FC podem avançar molt en aquest camp.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia